Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι είναι τα προβιοτικά

Τι είναι τα προβιοτικά; Τα μικρόβια που μας βοηθούν να γίνουμε καλά.

Ετικέτες

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται ‘’καλοί’’μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο μας.

Τι κάνουν και που χρησιμεύουν τα προβιοτικά;

Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουν τη δουλειά των «καλών» βακτηρίων που υπάρχουν ήδη στο έντερό μας.

Η ωφέλιμη δράση τους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επάγουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου μας. Οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όπως μπορεί για παράδειγμα να συμβεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η λήψη προβιοτικών;

Τα προβιοτικά συμπληρώματα συμβάλλουν στην πρόληψη και την θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου (όπως ελκώδη κολίτιδα και νόσος του Crohn), σε χρόνια φλεγμονή του στομάχου και των ελκών που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε άτομα με χρόνια προβλήματα δυσκοιλιότητας, σε άτομα με συνδρόμο ευερέθιστου εντέρου, σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε άτομα με σπαστική κολίτιδα.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν

 • Στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται διάρροια μετά από θεραπεία με ορισμένα αντιβιοτικά, τα προβιοτικά (κυρίως του γένους Lactobacillus, όπως το Lactobacillus bulgaricus) πιθανόν να βοηθούν, ιδίως τα παιδιά. Το ίδιο και έπειτα από μόλυνση με ροταϊό (συχνή αιτία διάρροιας στα μικρά παιδιά).

 • Άμβλυνση συμπτωμάτων συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και έλκους στομάχου.

 • Δυσανεξία στη λακτόζη.

 • Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 • Θεραπεία νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (πιο συχνή στα νήπια).

 • Νόσος Crohn & ελκώδη κολίτιδα (φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου).

 • Πρόληψη φλεγμονής στο έντερο έπειτα από χειρουργική επέμβαση σε αυτό.

 • Πρόληψη καρκίνου του εντέρου.

 • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.

 • Πρόληψη και θεραπεία των μυκητιάσεων του γυναικείου κόλπου, των γυναικολογικών λοιμώξεων (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα) και των ουρολογικών λοιμώξεων (κυστίτιδα).

 • Καταπράυνση των συμπτωμάτων των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

 • Πρόληψη και θεραπεία δερματικού εκζέματος που σχετίζεται με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι προβιοτικών;

Τα προβιοτικά που βρίσκονται φυσικά στο πεπτικό μας σύστημα περιλαμβάνουν: τους Saccharomyces boulardii και τα βακτήρια στο Lactobacillus της οικογένειας των Bifobacterium μικροοργανισμών. Τα προβιοτικά Lactobacillus και acidophilus, βρίσκονται σε κάποια γιαούρτια.

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά περιλαμβάνουν: ορισμένους χυμούς, ρόφημα σόγιας, γάλα, βουτυρόγαλα, μερικά μαλακά τυριά, κεφίρ, λάχανο τουρσί, και φυσικά γιαούρτια.

Υπάρχουν επίσης πολλά διαιτητικά συμπληρώματα προβιοτικών, τα οποία είναι διαθέσιμα σε κάψουλες, δισκία, σκόνες και υγρά εκχυλίσματα. Το καθένα περιέχει συγκεκριμένους τύπους προβιοτικών.

Για παράδειγμα το προβιοτικά Ultra Probiotics της Nature’s Plus είναι το ισχυρότερο και πληρέστερο προβιοτικό που έχει παρασκευαστεί έως σήμερα. Περιέχει 12 διαφορετικά είδη συμβιωτικών φιλικών βακτηρίων που καλύπτουν όλο το γαστρεντερικό σύστημα επίσης το στόμα και το λαιμό.
Το Ultra Probiotics της Nature's Plus συμπληρώνει την αποτελεσματικότητα του περιέχοντας δύο πρεβιοτικά (τα οποία αποτελούν τροφή των προβιοτικών): συμπυκνωμένο ACAI και FOS (φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες).

Επιπλέον το Acidophilus extra 10 της Lamberts είναι ένα από τα πιο δυνατά προβιοτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε κάψουλα περιέχει 10 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια (κατά τη στιγμή της παρασκευής), με το πλεονέκτημα ότι χρειάζεται μόνο μία κάψουλα την ημέρα.
Τα βακτηρίδια που περιέχονται στο Acidophilus Extra 10 είναι αποξηραμένα σε υψηλές θερμοκρασίες και περιβάλλονται από ένα οξεάντοχο κάλυμμα από πολυσακχαρίτη, προστατεύοντας τα από το όξινο ph του στομάχου.

Από την άλλη τo Bio-Kult Candea περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό από επτά είδη προβιοτικών για την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας, ο οποίος βοηθάει στην προστασία από την υπερανάπτυξη της κάντιντα.

Αυτά τα φιλικά βακτήρια μειώνουν το PH του εντέρου , αποκλείοντας έτσι την επιβίωση της κάντιντα η οποία αναπτύσεται σε αλκαλικό περιβάλλον.

Το Bio-kult Candea περιέχει επίσης εκχυλίσματα σκόρδου και σπόρων γκρέιπφρουτ, τα οποία είναι γνωστά στη φυτοθεραπεία για τις πανίσχυρες αντιμυκητιακές τους ιδιότητες. Μια σειρά κλινικών μελετών καταδεικνύει ότι το δραστικό συστατικό του σκόρδου, η αλισίνη, δρα εμποδίζοντας την παραγωγή λιπιδίων της κάντιντα σταματώντας έτσι την ανάπτυξή της ενώ το εκχύλισμα των σπόρων του γκρέιπφρουτ καταστρέφει τη μικροβιακή μεμβράνη του μύκητα με αποτέλεσμα η κάντιντα να μη μπορεί να προσκολληθεί στα τοιχώματα του εντέρου.
Τέλος το Cranprobio της HealthAid προσφέρει μια φυσική άμυνα κατά των ανεπιθύμητων επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις, όπως η καντιντίαση ή η κυστίτιδα (ουρολοίμωξη). Επιπλέον δρα και ως φυσικό διουρητικό και βοηθάει στην  υποστήριξη της λειτουργίας των νεφρών. Μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της νεφρών και της ουροδόχου κύστης(πέτρας).