Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι είναι η ουρία και πότε την χρησιμοποιούμε;

Τι είναι η ουρία και πότε την χρησιμοποιούμε;

Συχνά ακούμε ότι οι δερματολόγοι προτείνουν σε ανθρώπους με πολύ ξηρές επιδερμίδες την χρήση κρέμας που περιέχει ουρία. Τι είναι όμως αυτή η πολυπόθητη ουρία; Τι προσφέρει στην επιδερμίδα παραπάνω και Πότε την χρησιμοποιούμε;

Αρχικά, η ουρία παράγεται κατά τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και συμμετέχει στο μηχανισμό αποβολής της περίσσειας του αζώτου από τον οργανισμό.

Όσον αφορά την επιδερμίδα όμως, τη συναντάμε, επίσης, και στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, όπου παράγεται μέσω της διάσπασης των πρωτεϊνών του. Αποτελεί ισχυρή υγροσκοπική ουσία καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική ενυδάτωση, διατηρώντας σταθερή την υγρασία στο δέρμα.

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό της επιδερμίδας που βοηθά στην διαρκή ενυδάτωση της αλλά και διατήρηση της υγρασίας της.

Πότε χρειαζόμαστε ουρία

Σε πολλές περιπτώσεις είτε σε δερματοπάθειες είτε απλά λόγω ηλικίας το δέρμα γίνεται πολύ ξηρό και πολλές, μάλιστα, φορές απολεπίζεται. Η ψωρίαση, για παράδειγμα, είναι μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις όπου η χρήση κρέμας με ουρία αποτελεί σωτήρια λύση.

Η συγκέντρωση των λεπιών και η έντονη ξηρότητα του δέρματος μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Γιατί εκτός από το αισθητικό κομμάτι που απασχολεί πολλούς, η ξηρότητα προκαλεί και έντονο κνησμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά συνιστάται η χρήση κρέμας που περιέχει ουρία . Αναλόγως με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα αλλάζει και η περιεκτικότητα σε ουρία που θα πρέπει η κρέμα να διαθέτει. Στο εμπόριο υπάρχουν κρέμες με 2%, 5%, 10% ακόμη και 30% περιεκτικότητα σε ουρία.

Η κερατολυτική, μαλακτική, αντιβακτηριακή και ενυδατική δράση που προσφέρει στην κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας την καθιστούν σύμμαχο για ένα ταλαιπωρημένο και πολύ ξηρό δέρμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Η κερατολυτική της δράση απομακρύνει τα λέπια.

Η αντιβακτηριακή της δράση δρα σαν ασπίδα στην επιδερμίδα, προστατεύοντάς την από παράγοντες που μπορούν να την μολύνουν και να την ερεθίσουν παραπάνω.

Ενώ χάρη στην σύνθεση της καταφέρνει να αποτελεί ένα πολύ καλό μαλακτικό παράγοντα που ”εγκλωβίζει” όσο βαθύτερα, καλύτερα και περισσότερο γίνεται την υγρασία στην επιδερμίδα.

Με την χρήση ουρίας το δέρμα αποκτά ξανά την ελαστικότητα του και ενισχύεται ενάντια στους αλλεργιογόνους παράγοντες που μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα και να ερεθίσουν ακόμη περισσότερο μία ευαίσθητη και εύθραυστη επιδερμίδα