Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Ποια είναι και οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Ποια είναι και οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Ποια είναι και οι αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας

Συχνά πολλές γυναίκες δεν μπορούν να διακρίνουν εύκολα τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης και αυτό συμβαίνει γιατί αρκετά από αυτά μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της περιόδου.

Για αυτό ο πιο γρήγορος και σωστός τρόπος για να καταλάβει μία γυναίκα εάν είναι έγκυος είναι το τεστ εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που εμφανίζονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες και αποδεικνύουν μία πιθανή εγκυμοσύνη.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

 • Καθυστέρηση περιόδου

Το πρώτο και βασικότερο από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση. Παρόλα αυτά, όμως, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περίοδό τους ή δεν κρατούν ημερολόγιο και έτσι δεν μπορούν να καταλάβουν εάν έχουν καθυστέρηση από τις πρώτες κιόλας μέρες.

 • Αιμορραγία

Η διαδικασία του γονιμοποιημένου ωαρίου να εμφυτευθεί στα τοιχώματα της μήτρας μπορεί να εμφανίσει ίχνη αίματος ή ακόμη και να προκαλέσει κολπική αιμορραγία, πρόκειται για την λεγόμενη αιμορραγία εμφύτευσης και αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

 • Συχνοουρία

Οι ορμονικές μεταβολές αυξάνουν την ροή του αίματος προς τα νεφρά με αποτέλεσμα να δημιουργείται η επιθυμία για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Το συμπτώματα αυτό συνήθως παραμένει σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 • Πρωινή Ναυτία

Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως πρωινή, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που είναι όμως πιο έντονο το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

 • Φούσκωμα

Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης παρατηρείται επίσης φούσκωμα και επεισόδια δυσκοιλιότητας. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.

 • Ευαισθησία στις μυρωδιές

Στο πρώτο τρίμηνο πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ευαισθησία στις μυρωδιές, ακόμη και σε εκείνες που προηγουμένως τους άρεσαν. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης μία μυρωδιά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τάση προς εμετό.

 • Κόπωση και Δύσπνοια

Επίσης δύο συμπτώματα που διαρκούν συνήθως σε όλη την εγκυμοσύνη είναι η κόπωση και η δύσπνοια. Η κόπωση οφείλεται στην αύξηση της προγεστερόνης, μία ορμόνης που προκαλεί υπνηλία και η δύσπνοια σχετίζεται με τις αυξημένες απαιτήσεις του εμβρύου σε οξυγόνο.

 • Αλλαγές στην διάθεση

Οι συχνές εναλλαγές στην διάθεση οφείλονται στην αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Η εγκυμονούσα μπορεί να γίνει πιο ευέξαπτη και πιο ευσυγκίνητη.

 • Αλλαγή στην θερμοκρασία του σώματος

Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν επίσης αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Μερικές φορές μάλιστα η θερμοκρασία ανεβαίνει πιο εύκολα είτε όταν έχει ζέστη είτε μετά από σωματική άσκηση.

 • Αλλαγές στο στήθος

Μεταξύ 4ης και 6ης εβδομάδας το στήθος γίνεται πιο ευαίσθητο και πρήζεται. Την 9η εβδομάδα μεγαλώνει και παρατηρούνται κάποιες αλλαγές και στις θηλές.

 • Αύξηση παλμών καρδιάς

Από την 8η έως την 10η εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στους παλμούς της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει λόγω ορμονικών μεταβολών.

 • Καούρες

Οι ορμονικές μεταβολές στην εγκυμοσύνη οδηγούν σε χαλάρωση της βαλβίδας που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο με αποτέλεσμα να προκαλούνται καούρες.