Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (Νινίδα), να ανησυχήσω; Πώς αντιμετωπίζεται;

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (Νινίδα), να ανησυχήσω; Πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η νινίδα;

Έχει έρθει στη ζωή το μικρό σας πλασματάκι και όλα έχουν αλλάξει δραματικά. Η προσοχή σας είναι στραμμένη πάνω του 24 ώρες το 24ωρο και νομίζετε πως έχετε μία μικρή εύθραυστη κούκλα που θέλει διαρκή φροντίδα και..τσουπ! Τί είναι αυτό στο κεφάλι του μωρού μου; Είναι μάλλον κάτι που μοιάζει με πιτυρίδα ή με παχιά κιτρινωπά λέπια; Μην ανησυχείτε. Μάλλον πρόκειται για νινίδα. Η νινίδα ή αλλιώς Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα, όπως είναι ο επιστημονικός της όρος ,είναι ένα φαινόμενο πολύ συχνό και ακίνδυνο στη βρεφική ηλικία.

Πρόκειται για δερματική πάθηση, την πιο συχνή στα μωρά. Για την ακρίβεια κάθε μωρό έχει περίπου 50% πιθανότητες να το εμφανίσει. Συνήθως, κάνει την εμφάνισή της τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού και υποχωρεί μετά το πρώτο έτος. Η αιτία που προκαλεί τη δερματική αυτή πάθηση είναι ακόμη άγνωστη. Ωστόσο φαίνεται, πως αυτή συνδέεται με υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η νινίδα δεν εμφανίζεται μόνο στο κεφαλάκι του μωρού αλλά και στο πρόσωπο, τα αυτιά, την περιγεννητική περιοχή και το λαιμό.

Να είστε σίγουροι πως η νινίδα δεν ενοχλεί ούτε πονάει το μωρό. Επίσης δεν είναι κολλητική ούτε επικίνδυνη για την υγεία του. Μην νιώθετε άσχημα, γιατί δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με κακή υγιεινή.

Τι να κάνω;

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρα αισθητικό «πρόβλημα» που δεν απειλεί τη δερματική υγεία του μωρού σας και απαλλαχθήκαμε από το άγχος, να τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε και από τη νινίδα:

Προμηθευτείτε μία μαλακή χτένα και χτενίστε με απαλές κινήσεις το κεφαλάκι του μωρού αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

Μπορείτε να ενισχύσετε τη διαδικασία του χτενίσματος με ένα ειδικό για τη νινίδα μαλακτικό λαδάκι. Απλώστε το λαδάκι απαλά και αφήστε το να δράσει για 2 ώρες περίπου. Στη συνέχεια βουρτσίστε το κεφαλάκι του.

Έπειτα, λούστε το μωράκι με ένα βρεφικό σαμπουάν. Επαναλαμβάνουμε! Το μυστικό είναι οι απαλές κινήσεις, με τις οποίες θα αποφύγετε τραυματισμούς. Κάντε του μασάζ κατά τη διάρκεια του λουσίματος, αφήστε το σαμπουάν για λίγα λεπτά ώστε να αφαιρέσει το λαδάκι και στη συνέχεια ξεβγάλετε. Μην τρίβετε το κεφαλάκι του με την πετσέτα, αλλά σκουπίστε το ταμποναριστά.

Τελευταίο βήμα δεν είναι άλλο από την ενυδάτωση. Εφαρμόστε μία κρεμούλα σε όλα τα σημεία που έχει κάνει την εμφάνισή της η νινίδα.

Τι να μην κάνω;

Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που δεν είναι τόσο καλή ιδέα και αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:

Μην προσπαθήσετε σε καμία περίπτωση να αφαιρέσετε τα «κομματάκια» με τα χέρια σας. Μπορεί άθελά σας να τραυματίσετε το δέρμα του. Έτσι μία εύκολα διαχειρίσιμη κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε δύσκολη, αν προκληθεί φλεγμονή ή αν ματώσει κάποιο σημείο. Ο στόχος μας είναι να μαλακώσουν τα λέπια ώστε να υποχωρήσουν μόνα τους.

Οποιαδήποτε κίνηση στα «επίμαχα σημεία» δεν πρέπει να είναι απότομη ή έντονη, ώστε να μην ερεθιστεί και μολυνθεί η περιοχή.

Να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον παιδίατρό σας είναι απαραίτητη. Εκείνος θα κρίνει το μέγεθος του προβλήματος και θα σας υποδείξει την εξατομικευμένη φροντίδα που θα παρέχετε στο μωρό σας.