Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σημάδια που δείχνουν έλλειψη Καλίου

Σημάδια που δείχνουν έλλειψη Καλίου

Το Κάλιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την δύναμη των μυών του σώματος, τη λειτουργία των νεύρων, καθώς και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κρίσιμο ρόλο παίζει και για την ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Τι προκαλεί η έλλειψη Καλίου

Το Κάλιο είναι ένα μέταλλο ηλεκτρολύτης και το 98% αυτού, βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων. Οι αλλαγές στα επίπεδα του Καλίου που υπάρχει έξω από τα κύτταρα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην καρδιά, τα νεφρά και τους μυς.

Τα σημάδια που δείχνουν την έλλειψη Καλίου

Τα συμπτώματα που δείχνουν την έλλειψη Καλίου είναι ήπια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι δεν μπορεί να γίνει και το αντίθετο.

Η αδυναμία, η κόπωση και οι κράμπες αποτελούν κάποια από τα πρώτα συμπτώματα της έλλειψης Καλίου στον οργανισμό. Μάλιστα οι κράμπες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές, ώστε να προκαλέσουν μερική παράλυση του παθόντα.

Τάσεις λιποθυμίας λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να είναι επίσης ένα από τα σημάδια της έλλειψης Καλίου.

Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, γνωστοί και ως αρρυθμίες της καρδιάς, μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη Καλίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως το Κάλιο είναι μόνο ένας από τους παράγοντες, καθώς υπάρχουν κι άλλες αιτίες.

Τέλος, το τσούξιμο ή και μούδιασμα είναι σημάδια έλλειψης Καλίου. Αυτό συμβαίνει γιατί το Κάλιο συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των νεύρων και η έλλειψη του ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια τέτοια αισθήματα.

Τροφές πλούσιες σε Κάλιο

Οι μπανάνες είναι το νούμερο ένα, αν έχεις έλλειψη Καλίου.

Όσο και να μην σου αρέσουν τα φασόλια, αν έχεις πρόβλημα με το Κάλιο σου, πρέπει να τα τρως.

Το πεπόνι και το αβοκάντο, επίσης πρέπει να μπουν στην διατροφή σου για να μειώσεις το πρόβλημα.

Ιδανική ποσότητα Καλίου

Κάθε άνθρωπος, πρέπει να λαμβάνει καθημερινά 4.700mg ποσότητα Καλίου.

Προσοχή: Ακόμα και κάποιος που λαμβάνει αυτή την ποσότητα καθημερινά, ενδέχεται να παρουσιάσει ανεπάρκεια στο Κάλιο. Αυτό οφείλεται σε υπερβολική δόση Νατρίου, το οποίο προκαλεί αποβολή του Καλίου από τον οργανισμό.