Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψείρες: Πως να τις αποφύγουμε και τι κάνουμε αν πιάσουμε;

Ψείρες: Πως να τις αποφύγουμε και τι κάνουμε αν πιάσουμε;

Η εποχή που τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία ήρθε και οι περισσότεροι γονείς είναι χαρούμενοι γι΄αυτό, εφόσον τα παιδιά θα μπουν και πάλι σε ένα πρόγραμμα. Λίγο μετά το Back to school όμως αρχίζουν παιδικά κεφαλάκια να ξύνονται και κάπου εκεί αρχίζει η ταλαιπωρία του παιδιού και ο εφιάλτης του γονιού… οι ψείρες.

Τι είναι οι ψείρες;

Μπορεί να είναι μικροσκοπικοί εχθροί, αλλά μας βασανίζουν και φέρουν τεράστια αναστάτωση, καθώς η απομάκρυνση τους δεν είναι από τα πιο εύκολα πράγματα. Οι ψείρες είναι μικρά έντομα με καφέ- γκρι χρώμα, τα οποία ζουν στο τριχωτό του ανθρώπινου κεφαλιού. Πρόκειται για έντομα χωρίς φτερά και με έξι πόδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να πετάξουν για να μεταφερθούν από κεφάλι σε κεφάλι παρά μόνο με άμεση επαφή. Είναι διαφανές με μήκος 3-4 εκατοστά και λόγω του ότι τρέφονται με αίμα προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος κνησμός.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της θηλυκής ψείρας που είναι 40 μέρες, μπορεί να γεννήσει έως και 10 φορές ημερησίως αυγά. Αυτά τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες και σε 8 με 10 μέρες γεννιούνται οι γνωστές σε όλους κόνιδες. Τόσο οι ψείρες όσο και οι κόνιδες δε μπορούν να επιβιώσουν μακριά από το τριχωτό της κεφαλής για περισσότερο από 24 ώρες, γιατί αφυδατώνονται και πεθαίνουν.

Γιατί όμως ευδοκιμούν στα παιδιά;

Οι ψείρες είναι πιο συχνές στα παιδιά λόγω του τρόπου ζωής και της άμεσης επαφής που έχουν μεταξύ τους.

Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις ψείρες. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικούς από αυτούς:

Οι ψείρες όπως ήδη είπαμε μεταδίδονται με άμεση προσωπική επαφή. Έτσι, καλό είναι να αποφύγουμε την άμεση επαφή μεταξύ των παιδιών είτε αυτά έχουν ψείρες είτε όχι. Δεν χρειάζονται υπερβολές στις αντιδράσεις ούτε και να μεταδώσουμε στα παιδιά περιττό άγχος.

Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα προσωπικά μας αντικείμενα όπως χτένες, βούρτσες με άλλα άτομα. Ακόμα και στο σπίτι τα αδέρφια μεταξύ τους θα πρέπει να χτενίζονται μόνο με δικά τους αντικείμενα, τα οποία θα πρέπει να απολυμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία για παν ενδεχόμενο.

Εάν ένα παιδί στην οικογένεια κάνει θεραπεία για να απομακρύνει τις ψείρες, αφενός θα πρέπει να μην έχει στενές επαφές με το αδερφάκι του και αφετέρου θα πρέπει να αποφύγει η οικογένεια τις συναναστροφές με πολλά άτομα, για να μην μεταδοθούν οι ψείρες και σε τρίτους.

Τι προτείνουμε για την αποτελεσματική πρόληψη;

Health Aid Tea Tree- Σαμπουάν Πρόληψης για Ψείρες

Αυτό το σαμπουάν προστατεύει τα μαλλιά από τις ψείρες με φυσικό τρόπο. Διαθέτει φυσικές αντιβακτηριδιακές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες τονώνοντας το τριχωτό της κεφαλής χωρίς να προκαλεί ξηρότητα. Το έξτρα θετικό σε αυτό το σαμπουάν είναι ότι εκτός από την προστασία για τις ψείρες, προστατεύει τα μαλλιά από τη μόλυνση και την πιτυρίδα.

Paranix Spray Prevent

Το Paranix Spray πρόκειται για προληπτικό spray για την εμφάνιση ψειρών στο τριχωτό της κεφαλής. Το συγκεκριμένο προϊόν δημιουργεί προστατευτικό φιλμ που εμποδίζει την προσκόλληση ψειρών στο τριχωτό της κεφαλής.

Τρόπος χρήσης: Ψεκάστε το προϊόν σε στεγνά μαλλιά το πρωί πριν από το σχολείο, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα το τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά δε χρειάζονται λούσιμο μετά την εφαρμογή του προϊόντος.

Pharmasept Kid X Lice Cologne

Πρόκειται για προληπτική αντιφθειρική λοσιόν καθημερινής χρήσης που προσφέρει 48ωρη προστασία από τις ψείρες χωρίς να ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής. Είναι με πρωτεΐνες μεταξιού κι έτσι τα μαλλιά περιποιούνται χωρίς να λαδώνονται. Κατάλληλο για παιδιά από 2 ετών και άνω.

Ποια τα συμπτώματα της φθειρίασης;

Το κύριο σύμπτωμα της φθειρίασης δεν είναι άλλο από τη φαγούρα. Σε αυτό το στάδιο κάθε γονιός θα πρέπει να ελέγξει διεξοδικά το τριχωτό της κεφαλής του παιδιού για να εντοπίσει αν πράγματι υπάρχουν ψείρες ή είναι μόνο μια φαγούρα.

Tip: Οι ψείρες προτιμούν το ζεστό και υγρό περιβάλλον. Συνεπώς μπορείτε να τις εντοπίσετε πίσω από τα αυτιά ή στη βάση του αυχένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν σημειώνεται καμία φαγούρα παρόλο που το άτομο έχει ψείρες, αλλά είναι πιο σπάνιο. Όπως όμως και να έχει θα πρέπει να γίνεται τακτικά έλεγχος για να προλάβουμε εξελιγμένες καταστάσεις.

Τι κάνουμε αν “πιάσουμε” ψείρες;

Αν τελικά δεν καταφέρουμε να αποφύγουμε τις ψείρες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τις αντιμετωπίσουμε. Πολλές μαμάδες το πρώτο πράγμα που σκέφτονται αν κολλήσουν τα παιδιά τους ψείρες είναι να τα κουρέψουν. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση καθώς οι ψείρες ζουν στο τριχωτό της κεφαλής και δεν έχουν κάποια προτίμηση σε καθαρά ή βρώμικα μαλλιά.

Παλαιότερα για να φύγουν οι ψείρες απαιτούνταν ιδιαίτερος κόπος και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη διαδικασία αφού οι μαμάδες έλουζαν τα παιδιά με βενζίνη για να τις εξοντώσουν. Αργότερα εμφανίστηκαν αντιφθειρικά προϊόντα που όμως περιείχαν εντομοκτόνα που ήταν επιβλαβή για το δέρμα. Σταδιακά οι ψείρες απέκτησαν αντοχή στις χημικές ουσίες και συνεπώς η εξόντωση τους ήταν πάλι δύσκολη.

Στις μέρες μας έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα αντιφθειρικά προϊόντα χωρίς να περιέχουν εντομοκτόνα ή χημικά και να είναι κατάλληλα ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα. Εφόσον πιάσουμε ψείρες θα πρέπει να γίνει εντατική θεραπεία για την αντιμετώπιση τους με ειδικές αντιφθειρικές λοσιόν, σαμπουάν και ψειρόχτενα.

Τι προτείνουμε;

Apaisyl Poux

Το Apaisyl Poux είναι πρόγραμμα αγωγής 3 σε 1 κατά των ψειρών και της κόνιδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λοσιόν σε στεγνά μαλλιά ενώ σκοτώνει τις ψείρες με ασφυξία χωρίς αυτές να μπορούν να αναπτύξουν καμία αντίσταση. Η δεύτερη του χρήση αφορά την πρόληψη, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σαμπουάν σε βρεγμένα μαλλιά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η τρίτη δράση του προϊόντος αφορά την μεταλλική χτένα που περιέχει για τον αποτελεσματικό καθαρισμό της κόνιδας. Είναι κατάλληλο για παιδιά από 2 ετών και άνω καθώς και ενήλικες.

Σημαντικό: Το προϊόν δεν περιέχει εντομοκτόνα!

Power Health Fleriana

Το Fleriana είναι φυσικό σαμπουάν για τις ψείρες και αποτελεί ολοκληρωμένη φυσική λύση για την απομάκρυνση της ψείρας και κόνιδας από το τριχωτό της κεφαλής σε μόλις 15 λεπτά. Έχει δημιουργηθεί από φυσικές πρώτες ύλες ενώ η άμεση δράση του οφείλεται στο μίγμα φυτικών ελαίων από καρύδα, το οποίο έχει την ικανότητα να εμποδίζει την αναπνευστική οδό της ψείρας και της κόνιδας, με αποτέλεσμα να παθαίνουν ασφυξία. Εκτός από αυτό περιέχει Βιταμίνες χάρη στις οποίες αφήνει τα μαλλιά δροσερά και με καθαρή αίσθηση.

Σημαντικό: Το προϊόν είναι μη τοξικό, φιλικό προς το περιβάλλον και κατάλληλο για χρήση από παιδιά έξι μηνών και ενήλικες.

Frezyderm Lice Free Set

Είναι ένα σετ ολοκληρωμένης αντιφθειρικής αγωγής με φυσικά συστατικά. Αποτελείται από το Frezyderm Lice shampoo, lotion και το ειδικό χτενάκι για την απομάκρυνση της ψείρας. Οι ψείρες εξαλείφονται ενώ οι ερεθισμοί και ο κνησμός καταπραύνονται. Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος οφείλεται στα αιθέρια έλαια του Γερανιού, της λεβάντας καθώς και τα εκχυλίσματα από καλέντουλα. Το Lice Free set λειτουργεί σε όλα τα στάδια ζωής της ψείρας και με αυτό τον τρόπο αποκτά εγγυημένα αποτελέσματα αφού οι ψείρες πεθαίνουν από ασφυξία χωρίς να καταφέρουν να αναπτυχθούν ή να αναπαραχθούν.

Σημαντικό: Το προϊόν δεν περιέχει τοξικά, συντηρητικά και parabens.

Η θεραπεία κατά των φθειρών δεν αποτελεί μόνιμη λύση και ίσως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η πρόληψη. Για αυτό το λόγο προτείνουμε τα ειδικά αντιφθειρικά προϊόντα με τον παράλληλο και συνεχή έλεγχο του κεφαλιού του παιδιού. Έτσι αυτός ο εφιάλτης θα γίνει παρελθόν.