Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί πιο εύκολα στη νέα σχολική περίοδο

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί πιο εύκολα στη νέα σχολική περίοδο

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και κάθε κατεργάρης στον πάγκο θα έλεγε ο σοφός λαός. Όμως ο κατεργάρης εκείνος που θα βιώσει το μεγαλύτερο άγχος και την εντονότερη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο είναι τα παιδιά. Ο Σεπτέμβρης συμβολίζει το μήνα που η ξεγνοιασιά τελειώνει και μαζί με αυτή ανοίγουν και τα σχολεία. Σίγουρα για τα παιδιά αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να τους χαλάσει την διάθεση ή ακόμη και να τα αγχώσει.

Μπορούμε όμως με διάφορους τρόπους να βοηθήσουμε τα παιδιά να μπουν σε ρυθμό σχολείου πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Ενημέρωση των παιδιών

Το να ενημερώσετε το παιδί σας σε πόσες μέρες περίπου θα ξεκινήσει και πάλι το σχολείο, θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί και φυσικά, να το πάρει απόφαση πιο εύκολα. Με αυτό τον τρόπο δίνετε χρόνο στο παιδί να συνειδητοποιήσει ότι η καθημερινότητα του σε λίγες μέρες θα αλλάξει. Έτσι η μετάβαση θα γίνει πιο ομαλά και ανώδυνα τόσο για τα παιδιά όσο και για εσάς.

Αλλαγές στον ύπνο

Στην ίδια λογική ανήκει και η αλλαγή της ρουτίνας του ύπνου. Σίγουρα το καλοκαίρι το παιδί σας θα κοιμόταν πιο αργά και θα ξυπνούσε άλλες ώρες από αυτές που θα πρέπει να ξυπνάει για το σχολείο. Γι' αυτόν τον λόγο μπορεί 1 εβδομάδα με 10 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής περιόδου να αλλάξετε την ρουτίνα του ύπνου του. Ξεκινήστε με το να κοιμηθεί 20 λεπτά νωρίτερα για 2-3 μέρες και μετά αλλά 20 λεπτά πιο νωρίς μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή ώρα ύπνου.

Για να το καταφέρετε μπορείτε τις τελευταίες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, τα παιχνίδια, η τηλεόραση και οι έξοδοι να τελειώνουν νωρίτερα. Δίνετε έτσι χρόνο στο παιδί σας να ηρεμήσει τόσο σωματικά όσο και πνευματικά αν προετοιμαστεί για τον ύπνο του πιο νωρίς.

Οργανώστε τον χώρο μελέτης

Είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μαζί με το παιδί σας. Οργανώνοντας το δωμάτιο του θα δημιουργήσετε έναν χώρο ιδανικό για να μελετά με ησυχία. Εάν το παιδί σας είναι πιο μικρό θα βοηθούσε να βάλετε τα παιχνίδια του σε κούτες που δε θα τραβούν διαρκώς την προσοχή του. Μπορείτε επίσης πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία να αγοράσετε μαζί ο,τι χρειάζεται ( μολύβια, τετράδια,στυλό, μαρακαδόρους κλπ), βάζοντας το στο κλίμα του διαβάσματος νωρίτερα και με πιο ευχάριστο τρόπο.

Μιλήστε μαζί του

Ρωτήστε το παιδί σας με τι θα ήθελε να ασχοληθεί φέτος εκτός σχολείου. Δείτε τις ημέρες και τις ώρες των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και φτιάξτε ένα πρόχειρο πρόγραμμα βάζοντας τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώνει στο διάβασμα και τον χρόνο που μπορεί να κάνει άλλα πράγματα από παιχνίδια μέχρι χορό, από κάποια αθλητική δραστηριότητα μέχρι οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα που το εκφράζει.

Ακούστε το παιδί

Εάν για το παιδί σας το σχολείο αποτελεί πιο δύσκολη από το φυσιολογικό υπόθεση, τότε καλό θα ήταν να συζητήσετε μαζί του για ο,τι το αγχώνει και του προκαλεί ανησυχία αλλά και ο,τι θα ήθελε να αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση δείξτε του ότι είστε εκεί ο,τι κι αν χρειαστεί για να το διευκολύνεται και να το βοηθήσετε.

Βόλτα στο σχολείο

Μια καλή λύση, εάν το παιδί σας αγχώνεται με την νέα σχολική χρονιά είναι να κάνετε μια βόλτα από το σχολείο, πριν αυτό ανοίξει. Βλέποντας τον προαύλιο χώρο και τον δρόμο που θα ακολουθείτε για να πάει κάθε μέρα, το παιδί θα γνωρίζει ήδη το μέρος που θα περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας του. Θα νιώσει περισσότερο οικεία την πρώτη μέρα και θα κερδίσει χρόνο από την δύσκολη προσαρμογή. Αυτή η λύση βοηθά επίσης και παιδιά που αλλάζουν σχολικό περιβάλλον ή που ξεκινούν φέτος το σχολείο.

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Είναι δύσκολο να κάνετε ένα παιδί (ειδικά όταν ακόμη είναι σε διακοπές) να διαβάσει, αλλά χωρίς πίεση και με τον κατάλληλο τρόπο μπορείτε να κάνετε μια επανάληψη στα βασικά, δηλαδή αλφαβήτα, προπαίδεια κλπ. Θα αισθανθεί πιο έτοιμο και σίγουρο.

Επικοινωνήστε με άλλους συμμαθητές

Εάν ήδη γνωρίζετε τους συμμαθητές των παιδιών σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις μαμάδες και να κανονίσετε να βρεθείτε κάποια μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Έτσι το παιδί σας θα έχει μία ήδη γνωστή παρέα να μοιραστεί την πρώτη δύσκολη ημέρα στο σχολείο.