Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
πόδι αθλητη και μυκητιασεις

Το πόδι του αθλητή: Πως να αντιμετωπίσεις τους μύκητες στα πόδια

Οι μύκητες στα πόδια είναι μια από τις πιο “ύπουλες” λοιμώξεις, καθώς δεν μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα από τον πάσχοντα. Μάλιστα, εμφανίζονται σε ποσοστό άνω των 15% παγκοσμίως και μπορούν να προσβάλλουν το δέρμα και τα πόδια. Ειδικότερα στα πόδια όμως, εμφανίζονται στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα και για αυτό το λόγο αυτού του είδους η μυκητίαση είναι και γνωστή ως “το πόδι του αθλητή”.

Που οφείλονται

Αρκεί ένα βήμα σε υγρό πάτωμα για να καταλήξεις με μύκητα στα πόδια. Συνήθως για τις μυκητιάσεις, οφείλονται ανθρωπόφιλα δερματόφυτα, δηλαδή μύκητες που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση αυτήν μπορεί να γίνει είτε με άμεση επαφή είτε μέσω αντικειμένων. Τα πιο γνωστά και συνηθισμένα δερματόφυτα που προκαλούν τους μύκητες είναι το trichophyton rubrum και το trichophyton interdigitale.

Γενικότερα οι μύκητες, αναπτύσσονται σε υγρά μέρη. Για αυτό τον λόγο πόδια που ιδρώνουν πολύ, σφιχτά παπούτσια και κάλτσες ή πόδια που δεν στεγνώνονται καλά μετά το μπάνιο είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν μύκητες.

Πως θα τους αντιληφθείς

Οι μύκητες στα πόδια εκδηλώνονται με δερματικό εξάνθημα, κοκκίνισμα, έντονη φαγούρα και δυσοσμία. Μπορούν να προσβάλλουν διάφορους ανθρώπους και μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, σε κάποιους μπορεί να ξεφλουδίζει το δέρμα μεταξύ των δακτύλων, ενώ σε άλλους να υπάρχει ερυθρότητα στα πέλματα και στα πλάγια των ποδιών με συνοδεία φαγούρας.

Ωστόσο, εδώ αξίζει να προσέξεις κάτι. Δεν είναι όλα τα εξανθήματα μυκητίαση. Για να είσαι σίγουρος για το τι πρόκειται, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον δερματολόγο, ο οποίος θα σου εξακριβώσει το τι είναι και θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Καμιά φορά όμως, χρειάζεται και εξέταση από μικροβιολόγο, για να βρεθεί ο μύκητας στο μικροσκόπιο. Αυτό, θα κριθεί πρώτα από τον δερματολόγο.

Τα συμπτώματα από τους μύκητες στα πόδια

Όπως είπαμε και πριν, τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μολυνθεί από κάποιο μύκητα, με αποτέλεσμα αυτός να εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα και να αναπτύσσεται περισσότερο. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να γνωρίζεις τα σημάδια ώστε να μην τα αγνοήσεις και να προβείς γρήγορα στην αντιμετώπιση τους.

Αρχικά τα νύχια αλλοιώνονται και αδυνατίζουν, ενώ αποκτούν ένα καφέ ή κίτρινο χρώμα με δυσάρεστη οσμή. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται λευκά σημάδια στην επιφάνεια των νυχιών η οποία γίνεται ανώμαλη. Άλλο ένα σύμπτωμα ότι έχεις προσβληθεί από μύκητες είναι ότι τα νύχια ξεφλουδίζουν συνέχεια. Τέλος, η φαγούρα και η έντονη εφίδρωση στα πόδια δεν αποφεύγονται.

Ποια η πρόληψη και αντιμετώπιση τους

Επειδή “των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, είναι καλό να προσέχεις για να μην προσβληθείς από μύκητες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσέξεις τα εξής παρακάτω:

Πλένε καθημερινά τα πόδια σου και στέγνωνε τα πάντα με πετσέτα προσεκτικά και ανάμεσα από τα δάχτυλα.

Φόρα παπούτσια που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Καλύτερα είναι τα δερμάτινα ή λαστιχένια.

Φόρα βαμβακερές κάλτσες και διατήρησε τα πόδια σου στεγνά.

Απέφυγε να προχωράς ξυπόλυτος σε γυμναστήρια, αποδυτήρια και μπάνια.

Πρόσωπα της οικογένειας σου ή πρόσωπα που έχετε στενή επαφή θα πρέπει να θεραπευτούν από τυχόν μυκητιάσεις.

Αν παρόλα αυτά έρθεις αντιμέτωπος με μύκητες στα πόδια, μπορείς να τους αντιμετωπίσεις άμεσα με τη χρήση κάποιου σπρέι. Οι αλοιφές είναι λιγότερο αποτελεσματικές, καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στη βάση της λοίμωξης. Παρακάτω σου προτείνουμε δύο προϊόντα από τα Podia , τα οποία θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους μύκητες.

Podia Athlete’s Foot DeoSpray

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει προηγμένη προστασία από την έντονη κακοσμία, τους μύκητες και τα βακτήρια. Μάλιστα, διαθέτει εξειδικευμένη δερματολογική σύσταση και μηχανισμό δράσης που αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα της κακοσμίας και των μυκήτων στο λεγόμενο “ πόδι του αθλητή”.Επιπλέον, δημιουργεί προστατευτικό περίβλημα προσφέροντας έτσι προηγμένη προστασία από την εισβολή και τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

Οφέλη: Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εφαρμόζει με ευκολία σε υποδήματα κάθε είδους, ενώ στεγνώνει αμέσως για να μην αφήνει υπολείμματα.

Podia Πούδρα διπλής προστασίας για Ιδρώτα & Μύκητες Ποδιών

Πρόκειται για προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για προηγμένη προστασία από έντονη εφίδρωση, κακοσμία και μύκητες. Το άρωμα του είναι αναζωογονητικό και μεγάλης διάρκειας κι εξουδετερώνει την κακοσμία μέσω μηχανισμού τροποποίησης της οσμής. Επιπλέον διαθέτει εξειδικευμένη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή σύνθεση, ενώ παρέχει και αντιφλογιστική προστασία.

Οφέλη: Είναι δερματολογικά ελεγμένο και η εφαρμογή του είναι εύκολη σε πόδια, υποδήματα και κάλτσες.