Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιπίλα: Πως να επιλέξετε την κατάλληλη για το μωρό σας

Πιπίλα: Πως να επιλέξετε την κατάλληλη για το μωρό σας

Πιπίλα: Πως να επιλέξετε την κατάλληλη για το μωρό σας

Κατά καιρούς ακούμε διάφορες απόψεις σχετικά με τη χρήση της πιπίλας. Δεν είναι λίγες οι φορές που το αγαπημένο αξεσουάρ των μωρών έχει ενοχοποιηθεί για διάφορα προβλήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, η χρήση της πιπίλας από ένα μωρό δε σχετίζεται με κανένα ιατρικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας, δηλαδή, μετά το 3ο έτος είναι εκείνη που φαίνεται να ακολουθείται από αρνητικές επιπτώσεις.

Τα βρέφη έχουν έντονο το ένστικτο του θηλασμού - πιπιλίσματος, το οποίο εξυπηρετεί αφενός την ανάγκη της διατροφής και αφετέρου τη σύνδεση με τη μητέρα. Εφόσον ικανοποιηθεί, το ένστικτο αυτό χαρίζει στο μωρό ηρεμία και ανακούφιση1. Συνδυαστικά, το πιπίλισμα συμβάλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, η οποία με τη σειρά της κάνει αυτή τη διαδικασία τόσο απολαυστική.

Η χρήση της πιπίλας λοιπόν μπορεί να ικανοποιήσει κάποιες από τις ανάγκες του μωρού, καθώς οι λειτουργίες της είναι ποικίλες. Αρχικά, η πιπίλα λειτουργεί σαν υποκατάστατο της μητρικής θηλής και χρησιμοποιείται για να καλύψει την έμφυτη ανάγκη των νεογνών για θηλασμό. Η χρήση της μάλιστα γίνεται εδώ και 2000 χρόνια σε πολλούς πολιτισμούς. Επίσης, έχει βρεθεί ότι δρα ανακουφιστικά όταν το βρέφος πονάει, αλλά έχει και την ικανότητα να προσφέρει ηρεμία3.

Σήμερα υπάρχει μια ευρεία γκάμα από πιπίλες με διάφορα χαρακτηριστικά και ιδιότητες, που θα πρέπει να αξιολογήσετε πριν προμηθευτείτε κάποια.

ΜΕΓΕΘΟΣ - ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ

Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή πιπίλας δεν είναι άλλο από το μέγεθός της. Το μέγεθος καθορίζεται από την ηλικία του μωρού σας. Συνήθως, οι κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής: 0-6 μηνών, 6-18 μηνών και 18-36 μηνών ή 18+ μηνών και θα τις εντοπίσετε πολύ εύκολα πάνω στη συσκευασία.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Το δεύτερο κριτήριο αφορά την κατασκευή της πιπίλας. Είναι πολύ σημαντικό, το λαστιχένιο μέρος να μην αποσπάται εύκολα από το δίσκο της πιπίλας και να είναι ανθεκτικό στο δάγκωμα. Οι λόγοι φυσικά είναι ευνόητοι⋅ αν αυτό μπορεί εύκολα να αποκολληθεί ή να κοπεί, τότε υπάρχει κίνδυνος κατάποσης και κατ’ επέκταση πνιγμού4. Μπορείτε να ελέγξετε την ανθεκτικότητα μιας πιπίλας, τραβώντας με δύναμη το λαστιχένιο τμήμα. Ένα ακόμη θετικό χαρακτηριστικό σχετικά με την κατασκευή μιας πιπίλας είναι να διαθέτει τρύπες-αεραγωγούς για να διευκολύνεται η αναπνοή του βρέφους.

ΥΛΙΚΟ

Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται η θηλή της πιπίλας είναι το καουτσούκ και η σιλικόνη. Το καουτσούκ ή αλλιώς latex είναι ένα φυσικό υλικό. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο τράβηγμα ή το δάγκωμα. Αν, λοιπόν το παιδί έχει βγάλει δοντάκια είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε πιπίλες από καουτσούκ, ώστε να αποφευχθεί η φθορά του υλικού ή η ενδεχόμενη κατάποση μικρών κομματιών. Ωστόσο, το latex είναι ευάλωτο στην θερμότητα , αλλά και στα λιπαρά από διάφορα τρόφιμα. Επίσης, λόγω της φυσικής προέλευσής του μπορεί να αποβεί αλλεργιογόνο. Από την άλλη μεριά η σιλικόνη, ένα συνθετικό υλικό, είναι πιο ανθεκτική σε θερμότητα ή σε συστατικά διαφόρων τροφίμων. Δεν είναι όμως τόσο ανθεκτική στο δάγκωμα ή το τράβηγμα.

ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΗΛΗ

Μία ακόμη διάκριση σχετικά με τις πιπίλες που κυκλοφορούν στην αγορά σχετίζεται με το σχήμα της θηλής. Υπάρχουν πιπίλες με ανατομική θηλή, η οποία μιμείται τη θηλή της μητέρας κατά το πιπίλισμα και ταιριάζει τέλεια στον ουρανίσκο του μωρού. Υπάρχει επίσης και η φυσιολογική ή ορθοδοντική θηλή με επίπεδο σχήμα. Τοποθετείται πάντα σωστά στο στόμα του μωρού, ασκώντας ελάχιστη πίεση στην οροφή του στόματος.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας πιπίλας, πάντα τον τελευταίο λόγο για την επιλογή έχει το ίδιο το μωρό-παιδί.

Πηγές: