Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προβιοτικά και ενίσχυση ανοσοποιητικού

Παίρνουμε προβιοτικά για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας 

Ετικέτες

Παίρνουμε προβιοτικά για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας

Τι είναι τα προβιοτικά;

Ξεκινώντας ετυμολογικά, η λέξη «προβιοτικά» προέρχεται από την σύνθεση της πρόθεσης «προ» που σημαίνει «υπέρ» και του «βίου», που σημαίνει «ζωή». Πρόκειται, λοιπόν, για στοιχεία που προάγουν τη ζωή, είναι υπέρ αυτής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά, ως συγκεκριμένα ζωντανά μικρόβια, τα οποία σε συγκεκριμένες ποσότητες ωφελούν την υγεία και προλαμβάνουν διάφορες παθήσεις.

Η συμβολή τους στο ανοσοποιητικό μας σύστημα

Οτιδήποτε εισάγουμε στον οργανισμό μας είτε με την τροφή είτε με την αναπνοή, συνοδεύεται από πολλούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να φανούν βλαβεροί. Κατά μήκος του γαστρεντερικού συστήματος υπάρχουν τα «καλά» βακτήρια σε. Ο ρόλος τους είναι να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη εκείνων των δυνητικά βλαβερών βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις ή να καταστέλλουν φλεγμονές.

Μία σειρά από φυσικούς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες δίνουν το βήμα στα «κακά βακτήρια», καθώς τα ευεργετικά μειώνονται. Τέτοιοι παράγοντες, που μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία, είναι η γήρανση, το μολυσμένο νερό, τα αντιβιοτικά, η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες, το κάπνισμα, η ακτινοβολία, η περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και το αλκοόλ.

Σε αυτό το σημείο, αναλαμβάνουν δράση τα προβιοτικά. Εκείνα αποκαθιστούν την ισορροπία μεταξύ των «καλών» και «κακών» βακτηρίων κι έτσι προάγουν κι ενισχύουν την υγεία.

Όμως η δράση των προβιοτικών δεν περιορίζεται εκεί. Για την ακρίβεια, τα προβιοτικά σε σωστές δόσεις συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα:

  • Η μακροχρόνια χρήση προβιοτικών έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα αναπνευστικά προβλήματα. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά και του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Έχει φανεί ότι, η κατανάλωση ενός γαλακτοκομικού προϊόντος που έχει υποστεί ζύμωση και που περιέχει το προβιοτικό lactobacillus casei μειώνει τη διάρκεια των αναπνευστικών λοιμώξεων στους ηλικιωμένους. Αλλά και στα παιδιά, έρευνες έχουν δείξει ότι μία μεταγεννητική θεραπεία με προβιοτικά αυξάνει την αντίσταση σε λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τα πρώτα 2 έτη της ζωής.

  • Μία σειρά προβιοτικών μειώνει σημαντικά την οξεία διάρροια στα παιδιά, ενώ επιταχύνει τη βελτίωση της οξείας μη-φλεγμονώδους γαστρεντερίτιδας.

  • Τα προβιοτικά φαίνεται, πως, επίσης, συμβάλλουν και μπορεί, να θεραπεύουν τις αλλεργίες των αεραγωγών. Παράλληλα, προσφέρουν ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα της χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας.

  • Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και στη μείωση μίας μέσης ωτίτιδας.

  • Τα προβιοτικά φαίνεται πως συμβάλλουν καθοριστικά στη ρύθμιση του φυσιολογικού εντερικού φραγμού, αναστρέφοντας την κολίτιδα.

  • Ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

  • Τέλος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι χρήσιμα στη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας.