Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
O Νέος κορωνοϊός Covid-19

O Νέος κορωνοϊός Covid-19

O Νέος κορωνοϊός Covid-19

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα γεγονός που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη. Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει ό, τι γνωρίζουμε για τον ιό και την εξάπλωσή του με βάση τους επιδημιολόγους. Παρόλ’ αυτά η εξέλιξη του ιού και των συνθηκών μεταβάλλονται διαρκώς. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι κινούμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά», καθώς πρόκειται για ένα νέο ιό, του οποίου τις αντιδράσεις δεν γνωρίζουμε επαρκώς. Για αυτό οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή ενημέρωση, καθώς τα δεδομένα μπορεί να μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα.

Ας συνοψίσουμε όμως μερικά δεδομένα για τη δυσμενή αυτή κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης.

Τι είναι ο Νέος κορωνοϊός Covid-19 και ποια τα συμπτώματά του

Ο COVID-19 είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, SARS-CoV-2. Πρόκειται για έναν ιό που ανήκει σε μία ευρύτερη κατηγορία, αυτή των κορωνοϊών, που συνήθως προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή πνευμονία. Η ονομασία του προέρχεται από την εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, η οποία μοιάζει με στέμμα (κορώνα). Το χαρακτηριστικό του είναι ότι εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα, άρα και γρήγορα και ότι συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές της υγείας ιδίως σε άτομα με ήδη βεβαρυμμένη υγεία ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα συμπτώματα του ιού ποικίλουν και είναι κοινά ή και πιο ήπια από αυτά της κοινής γρίπης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτά μπορεί να είναι πυρετός, βήχας, κόπωση, πόνοι, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, ξηρός λαιμός και διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή. Το καλό είναι ότι, αν και προβλέπεται να νοσήσει συντριπτικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, οι περισσότεροι δε θα χρειαστούν καν κάποια ειδική μεταχείριση και θεραπεία. Θα πρέπει απλά να μείνουν στο σπίτι, ώστε η ασθένεια να κάνει τον κύκλο της. Το κακό είναι ότι ο ιός προβλέπεται να επιδεινώσει την κατάσταση ανθρώπων που έχουν καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη ή καρκίνο.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων. Κάποιος που φέρει τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει αν φτερνιστεί, βήξει ή ακόμη και μιλήσει και τα σταγονίδιά του «προσγειωθούν» στο στόμα ή τη μύτη των ανθρώπων γύρω. Επιπλέον, κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί ακουμπώντας επιφάνειες να «αφήσει» τον ιό. Έτσι, ο επόμενος αν ακουμπήσει τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη του, μπορεί να τον κολλήσει.

Όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για μία νέα μορφή κορονοιού, τον οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ερευνήσει πλήρως. Κρίνοντας όμως από τους συγγενικούς του τύπους, τότε και αυτός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες στο χαλκό ή στα χαρτόνια, όπως και σε άλλες επιφάνειες. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν ο φορέας είναι ασυμπτωματικός. Αν δηλαδή δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα του ιού.

Πώς να προφυλαχθείς

Όπως έχει γίνει σαφές, πρόκειται για μία νέα μορφή ιού για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα το εμβόλιο ή κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Για τους νέους ανθρώπους και αυτούς που δεν έχουν προβλήματα υγείας, ο ιός δεν είναι επικίνδυνος. Όμως για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ο ιός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές. Δεδομένου, λοιπόν, του γεγονότος, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία οφείλουμε όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του και να μην τεθούν σε κίνδυνο πολλοί άνθρωποι. Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού. Από την άλλη υπάρχουν σημαντικές ενέργειες που προφυλάσσουν εμάς και τους γύρω μας όσο αυτό είναι δυνατό.

1. Κρατήστε…απόσταση…

…για να μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα. Δε χρειάζεται να νοσείς ή να γνωρίζεις ότι ο απέναντί σου νοσεί για να κρατάς απόσταση. Το «social distancing», όπως αναφέρεται συχνά, είναι κάτι που πρέπει όλοι να τηρούμε, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Αποφεύγουμε χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να κολλήσουμε τον ιό. Φυσικά, ο αποτελεσματικότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να μείνουμε σπίτι. Αυτό φαντάζει ακατόρθωτο, όμως είναι ένα δώρο που μπορεί να κάνουμε σε εμάς και τους μεγαλύτερους ανθρώπους γύρω μας.

2. Δεν ταξιδεύουμε

Αν και πολλές χώρες, έχουν κλείσει τα σύνορά τους, σαφώς δεν είναι μία καλή ιδέα να ταξιδέψουμε αυτήν την περίοδο. Και φυσικά δεν εννοούμε να ταξιδέψουμε σε μία άλλη χώρα. Ακόμη και οι εγχώριες μετακινήσεις μπορεί να αποβούν δραματικές. Δε χρειάζεται ο ιός να μεταδοθεί σε επαρχίες ή χωριά που ακόμη είναι ασφαλή. Σκεφτείτε ότι οι μικρές πόλεις και φυσικά τα χωριά, δε διαθέτουν το σύστημα υγείας των μεγαλουπόλεων, οπότε και οι άνθρωποι που τα κατοικούν, δεν έχουν και την απαραίτητη περίθαλψη, σε περίπτωση ανάγκης.

3. Καθαριότητα, καθαριότητα και πάλι…καθαριότητα

Εκτός από το αυτονόητο σε όλους μας πια, ότι πρέπει να πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Αρχικά κατά την είσοδό μας στο σπίτι φροντίζουμε να «αφήσουμε έξω» τα μικρόβια που φέρουμε. Καλό είναι να βγάζουμε τα παπούτσια πριν μπούμε στο σπίτι. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα ρούχα που φοράμε. Καλό είναι να αφήνουμε τα πανωφόρια μας στο μπαλκόνι και να πλένουμε συχνά τα ρούχα μας. Αυτό φυσικά δεν είναι εφικτό σε καθημερινή βάση όμως σίγουρα αποφεύγουμε να καθόμαστε στο σπίτι με τα ρούχα που φοράμε έξω.

Σημαντικό είναι να καθαρίζουμε σχολαστικά επιφάνειες με τις οποίες αναπόφευκτα ερχόμαστε σε επαφή. Τα πόμολα της πόρτας, για παράδειγμα, φέρουν πολλά μικρόβια. Φροντίστε να τα απολυμαίνετε συχνά. Υπάρχουν αντικείμενα τα οποία ακουμπάμε συχνά, όταν είμαστε έξω, όπως το κινητό ή τα κλειδιά. Είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε το κινητό και να βάζουμε τα κλειδιά μας κατευθείαν στη τσάντα και όχι να τα αφήνουμε σε κάποιο τραπέζι.

Να θυμάστε ότι η κατάσταση είναι ίδια για όλους μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να την ελέγξουμε στο ακέραιο. Όμως υπάρχουν πολλά πράγματα για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να μολυνθούμε ή να μολύνουμε. Το κυριότερο είναι να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!