Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μουρουνέλαιο - οφέλη για την υγεία μας

Μουρουνέλαιο: Όλα τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Ετικέτες

Μουρουνέλαιο: Όλα τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Για αιώνες το μουρουνέλαιο ήταν κι εξακολουθεί να είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ιχθυέλαιο στον κόσμο. Διαφέρει βέβαια από τα άλλα ιχθυέλαια, διότι παράγεται από το συκώτι της μουρούνας (ή συγγενικών ψαριών της οικογένειας του γάδου), ενώ τα υπόλοιπα παράγονται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών (του σολομού, της ρέγκας, της σαρδέλας κτλ). Το γεγονός αυτό του προσδίδει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ πιο πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E και Κ2.

Το μουρουνέλαιο περιέχει επίσης τα ωμέγα-3 λιπαρά των ψαριών, EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA(εικοσιδυοπενταοϊκό οξύ), αλλά συνήθως σε μικρότερη ποσότητα από τα άλλα ιχθυέλαια. Κατά μέσο όρο τα διάφορα μουρουνέλαια που κυκλοφορούν στην αγορά εκτιμάται ότι περιέχουν 8% EPA και 10% DHA, ενώ τα υπόλοιπα ιχθυέλαια 18% EPA και 12% DHA.

Ο εξαιρετικός συνδυασμός των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τις βιταμίνες που περιέχει το μουρουνέλαιο, προσφέρει στον οργανισμό πολλαπλά κι ανεκτίμητα οφέλη μέσω της καθημερινής χρήσης.

Συγκεκριμένα:

  • Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Ενισχύει την υγεία των οστών και των ματιών
  • Προωθεί την πνευματική εγρήγορση και την εγκεφαλική ανάπτυξη
  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
  • Διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
  • Χαρίζει λάμψη σε μαλλιά και νύχια

Μουρουνέλαιο και...καλή καρδιά!

Μελέτες που διενεργήθηκαν με αντικείμενο τη διατροφή των Εσκιμώων (πλούσια σε λιπαρά ψάρια), απέδειξαν τις ευεργετικές συνέπειες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Οι έρευνες αυτές επισήμαναν τη συμβολή των ωμέγα-3 στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ως πιθανά αντιθρομβωτικά. Παράλληλα, ως φυσικό επακόλουθο, θεωρείται ότι ελαττώνουν τις πιθανότητες αρτηριοσκλήρυνσης και φυσικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις καρδιοπάθειες, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Σοβαρές ασθένειες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αποτελούν σημεία των καιρών μας. Οι παραπάνω παθήσεις συνδέονται με υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και χαμηλά επίπεδα σε ωμέγα-3.Για το λόγο αυτό,η σημαντικότητα του μουρουνέλαιου τονίζεται με κάθε ευκαιρία στις σύγχρονες έρευνες.

Ανάπτυξη και διατήρηση οστικής υγείας

Η βιταμίνη D αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγιή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών. Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει την απαιτούμενη έκθεση στον ήλιο για να συντεθεί η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, το μουρουνέλαιο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη παιδιών κι εφήβων (οστά και δόντια). Όσον αφορά τους ενήλικες, το μουρουνέλαιο βοηθά στη διατήρηση της οστικής υγείας, ενώ παράλληλα, χάρη στα ωμέγα-3 που περιέχει, συμμετέχει και στη λίπανση των αρθρώσεων, προωθώντας έμμεσα και άμεσα την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσαν ότι το μουρουνέλαιο βοήθησε ασθενείς να μειώσουν τον πόνο και τις βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων, που προκαλούνται από οστεοαρθρίτιδα.

Στη μελέτη αυτή αποκαλύφθηκε ότι το μουρουνέλαιο μειώνει εκείνα τα ένζυμα που σχετίζονται με τον πόνο, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Μουρουνέλαιο για γρήγορη και θετική σκέψη

Το DHA που περιέχεται στο μουρουνέλαιο συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Πολλές μελέτες έδειξαν πως καταστάσεις που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία, όπως η άνοια, η πνευματική και νοητική έκπτωση, ακόμη και η νόσος Alzheimer, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη των ωμέγα λιπαρών οξέων. Επιπλέον της νοητικής εγρήγορσης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε χώρες όπου η κατάθλιψη ολοένα κι αυξάνεται(όπως π.χ. η Νορβηγία),μια κουταλιά της σούπας σε καθημερινή τακτική βάση, μπορεί να μειώσει τα περιστατικά αυτά σε ποσοστό εώς και 30%.

Το "καλό λίπος" που μας ομορφαίνει!

Τα λίπη είναι απαραίτητα σε κάθε μεμονωμένο κύτταρο στον ανθρώπινο οργανισμό. Καταναλώνοντας τα σωστά είδη λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο) βελτιώνεται η ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν βιταμίνες κι ανόργανες ενώσεις, καθιστώντας τα πιο λειτουργικά κι ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, εφαρμόζοντας μουρουνέλαιο τοπικά σε δέρμα και μαλλιά, εξασφαλίζεται η καλή υγεία και των δύο, με αποτέλεσμα νεανικό σφρίγος και τόνωση της εμφάνισης. Τέλος, τα υγιεινά λιπαρά βοηθούν να επιβραδύνεται η διάσπαση των υδατανθράκων, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα να "απενεργοποιήσει" την όρεξή μας κι έτσι να αποφύγουμε τα...αχρείαστα τσιμπολογήματα!

Με βάση όλα τα παραπάνω οφέλη, δεν είναι άξιο απορίας γιατί ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα επιμένει ότι το μουρουνέλαιο αποτρέπει από πολλές ασθένειες και είναι θησαυρός πολύτιμος. Αυτή η εκπληκτική φυσική υπερτροφή αποτελεί ένα πραγματικό όπλο καλής υγείας στη φαρέτρα κάθε σύγχρονης οικογένειας.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση για το μουρουνέλαιο: 1 κουταλάκι του γλυκού ή αντίστοιχα 2 μαλακές κάψουλες για τους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 6 ετών που μπορούν να καταπιούν.