Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
#MenoumeSpiti - Tips υγιεινής για μέσα στο σπίτι

#MenoumeSpiti - Tips υγιεινής για μέσα στο σπίτι

Μένω σπίτι και προσέχω

Οι τελευταίες ημέρες έχουν αλλάξει την ζωή μας δραματικά κάνοντάς μας πιο υπεύθυνους απέναντι σε θέματα που αφορούν την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας. Η εργασία από το σπίτι βοηθά σημαντικά στο να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού που τόσο καιρό μας απασχολεί, αλλά από την άλλη η ζωή δε σταματά κάτι που σημαίνει ότι από το σπίτι θα βγούμε έστω και για τα βασικά αλλά και κάποιοι από εμάς θα πρέπει να πάνε στην εργασία τους ή και να μετακινηθούν με τα μέσα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις που οι συνθήκες μας επιβάλλουν την παρουσία μας σε εξωτερικούς και δημόσιους χώρους, η προσωπική υγιεινή παίζει σημαντικό ρόλο.

Παρακάτω θα διαβάσεις μερικά χρήσιμα και εύκολα tips που θα σε βοηθήσουν να διατηρείς τα μικρόβια μακρυά από το προσωπικό σου χώρο!

Τα παπούτσια παρακαλώ να μείνουν έξω

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε όταν εισέλθουμε στο σπίτι είναι βγάλουμε τα παπούτσια μας και να φορέσουμε παντόφλες. Με τα παπούτσια μας μεταφέρουμε πολλά μικρόβια μέσα στον χώρο για αυτό γενικότερα καλό είναι να έχουμε κοντά στην πόρτες τις παντόφλες ή τις σαγιονάρες μας και να αποφεύγουμε να περπατάμε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι.

#MenoumeSpiti -1

Ντύσου πρόχειρα

Στην ίδια λογική με το να βγάζουμε τα παπούτσια μας, είναι και το να αλλάζουμε ρούχα όταν είμαστε μέσα στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας καθόμαστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε καρέκλες, σε διάφορα μαγαζιά, και σε πολλά άλλα σημεία που σίγουρα δεν είναι καθαρά.

Για αυτό και φοράμε άλλα ρούχα, που είναι και πιο άνετα, όταν είμαστε μέσα στο σπίτι.

#MenoumeSpiti -2

Τα χέρια μας να είναι καθαρά

Με τον κορωνοϊό αρχίσαμε να προσέχουμε πιο πολύ τα χέρια μας να είναι καθαρά. Πλένουμε λοιπόν τα χέρια όσο πιο συχνά και σχολαστικά μπορούμε. Ωστόσο, εάν περνάμε πολλές ώρες στο δρόμο και το πλύσιμο δεν είναι εύκολο τότε χρησιμοποιούμε αντισηπτικό υγρό ή αντισηπτικά μαντηλάκια.

Τα χέρια μας αποτελούν μία από τις βασικότερες εστίες μικροβίων καθώς με αυτά κάνουμε τα πάντα και φυσικά συχνά ξεχνιόμαστε και ακουμπάμε το πρόσωπο μας ή τα μάτια μας μεταφέροντας τα μικρόβια αυτά πάνω μας.

Προσοχή στις οδοντόβουρτσες

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική αυτές τις δύσκολες ημέρες. Για αυτό καλό θα είναι να τοποθετήσουμε σε διαφορετικά κυπελάκια τις οδοντόβουρτσες μας. Καθώς η μία ακουμπά την άλλη μέσα στο ίδιο κυπελάκι μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια. Επίσης, αν αρρωστήσουμε ή εμφανίσουμε οποιαδήποτε συμπτώματα κορονοϊού ή απλής γρίπης (ναι, κυκλοφορεί ακόμα και αυτή), τότε αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα μας και επιλέγουμε μια.. καινούρια και καθαρή!

#MenoumeSpiti -3

Περιποίηση προσώπου… υπό προϋποθέσεις

Το ότι μένουμε μέσα δε σημαίνει ότι δε φροντίζουμε τον εαυτό μας! Φοράμε τις κρέμες ματιών και προσώπου μας καθημερινά αλλά γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές που χρησιμοποιούμε αυτή την περίοδο και τις ξεχωρίζουμε από τις υπόλοιπες. Ιδανικά, έχουμε κρέμες που είναι σε σωληνάριο, εάν πάλι είναι σε βάζο πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας πριν τις χρησιμοποιήσουμε ή τις εφαρμόζουμε στο πρόσωπο μας με την ειδική σπάτουλα που πολλές από αυτές περιέχουν. Τέλος, όσο καθαρά πρέπει να είναι τα χέρια μας άλλο τόσο πρέπει να είναι και το πρόσωπο μας πριν τις εφαρμόσουμε.

Ναι, στο μακιγιάζ με ιδιαίτερη προσοχή

Φοράμε μακιγιάζ σε καθαρό πρόσωπο και προσέχουμε όταν το ανανεώνουμε. Διατηρούμε τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε αυτή την περίοδο σε ξεχωριστό νεσεσέρ από τα υπόλοιπα. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε έχουμε πλύνει τα χέρια μας ή καθαρίζουμε τα χέρια μας με μαντηλάκια και αντισηπτικό.

Διατηρώ καθαρές τις συσκευές που χρησιμοποιώ

Λόγω των ημερών τα τηλεφωνήματα σίγουρα θα πληθύνουν, φροντίζουμε λοιπόν, να χρησιμοποιούμε καλύτερα handsfree για να μην ακουμπάμε συνέχεια το τηλέφωνο στο πρόσωπο μας και καθαρίζουμε με αντισηπτικό έστω μία φορά την ημέρα τόσο το κινητό όσο και το σταθερό τηλέφωνο αλλα και το τηλεκοντρόλ.

Για εσένα που δουλεύεις από το σπίτι καθημερινά

Για όσους η δουλειά τους απαιτεί την χρήση laptop καθαρίζουμε συχνά το πληκτρολόγιο αλλά και το ποντίκι μας. Όσο πιο προσεκτικοί είμαστε με τα αντικείμενα που αγγίζουμε συχνά τόσο ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες μετάδοσης μικροβίων.

#MenoumeSpiti -4

"Κλείδωσε" τον ιό έξω από το σπίτι

Τα κλειδιά μας είναι από τα λίγα εκείνα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά αλλά ωστόσο πάντα ξεχνάμε να τα καθαρίσουμε. Για αυτό μπαίνοντας στο σπίτι μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής βήματα: πλένουμε χερια, καθαρίζουμε κινητό, καθαρίζουμε κλειδιά, βάζουμε οινόπνευμα ή αντισηπτικό στα χέρια μας.

Αποφεύγουμε τις στενές επαφές

Μακρυά και αγαπημένοι με τους φίλους και τους δικούς μας ανθρώπους, αυτό τον καιρό. Τα φιλιά και οι εναγκαλισμοί δεν είναι απαραίτητοι σε αυτή την φάση. Όσοι σε ξέρουν καλά και σε αγαπάνε καταλαβαίνουν ότι το κάνεις για προστασία. Παραμένουμε στους απλούς και από απόσταση χαιρετισμούς και όταν όλο αυτό τελειώσει θα έχουμε όλο τον χρόνο για ατελείωτες αγκαλιές με τους αγαπημένους μας!

Το ποτήρι και τα μάτια σου δεκατέσσερα

Τα ποτήρια που χρησιμοποιούμε πρέπει πάντα να προσέχουμε να μην τα μπερδεύουμε με άλλων. Χρησιμοποιούμε λοιπόν, διαφορετικά ποτήρια για να είμαστε σίγουροι για το ποιο είναι το δικό μας και το σκεπάζουμε με κάτι για να μην πηγαίνουν μικρόβια.

Σαλάτα ναι, στη μέση και μοιρασμένη στα ατομικά πιάτα

Εάν ζείτε μαζί με άλλα άτομα προσέχουμε να βάζουμε τη σαλάτα στο πιάτο μας και όχι να τρώμε όλοι μαζί από το ίδιο πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες μετάδοσης μικροβίων.

Delivery με προσοχή και φειδώ

Τέλος, εάν παραγγείλουμε delivery είναι καλύτερα να έχουμε πληρώσει μέσω κάρτας για να αποφύγουμε την ανταλλαγή χρημάτων με τα χέρια αλλά και για να διατηρούμε μία απόσταση από τον άνθρωπο που κάνει το delivery, προστατεύοντάς τόσο εμάς όσο και εκείνον.