Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το κουνούπι τίγρης: Τι είναι;

Το κουνούπι τίγρης: Τι είναι;

Τα τελευταία χρόνια τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και λόγω της εμφάνισης νέων επικίνδυνων ειδών για την υγεία του ανθρώπου, αποτελούν κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών.

Το κουνούπι τίγρης

Το Κουνούπι Τίγρης ανήκει στο γένος Αedes και το όνομά του είναι Aedes albopictus. Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έτσι όλο και πιο συχνές είναι πλέον οι αναφορές για το “Asian Tiger Mosquito”, με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν να έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάτι για το περίφημο «Κουνούπι Τίγρης».

Τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να γίνει διάσημο διότι πέτυχε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να αναπτύξει την ικανότητα να εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ευκολία σε μακρινές περιοχές, πέρα από τον αρχικό χώρο παρουσίας του, και να εγκαθίσταται σε νέους βιότοπους το ίδιο εύκολα. Είναι ίδιο με τα άλλα κουνούπια, όμως ξεχωρίζει από το ριγωτό ασπρόμαυρο χρώμα του και από τους λευκούς δακτυλίους στα πόδια του, μοιάζει σαν τίγρης απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Είναι πολύ επιθετικό κι επιτίθεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλεί πρήξιμο και προτιμά να τσιμπά τα γόνατα και τους αστραγάλους. Εκτός από τον άνθρωπο, καθώς ζει μέσα σε κήπους και αυλές σπιτιών, τρέφεται ακόμα και με αίμα από τα κατοικίδια, αλλά περιστασιακά και από τα πτηνά.

Που ζει το κουνούπι τίγρης

Έχει πατρίδα του τα δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ταξίδεψε και έφθασε σε όλο τον κόσμο. Ταξίδεψε και ταξιδεύει παντού, διότι τοποθετεί τα αυγά του στα εσωτερικά τοιχώματα χάρτινων ή ξύλινων συσκευασιών που διακινούνται εμπορεύματα και υπάρχει υγρασία, αλλά και μέσα σε μεταχειρισμένα ελαστικά.

Το καλοκαίρι ο κύκλος της ανάπτυξής του είναι σύντομος και ολοκληρώνεται μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, τα αυγά δε του φθινοπώρου εκκολάπτονται και ο κύκλος ολοκληρώνεται την άνοιξη, εφόσον οι συνθήκες επιβίωσης του χειμώνα είναι καλές. Αρέσκεται στο να αφήνει τα αυγά του όπου υπάρχει υγρασία, έστω και ελάχιστη. Τέτοια μέρη είναι οι υπόνομοι, οι σχάρες συλλογής των νερών της βροχής, μπουκάλια, βάζα, καλύμματα αυτοκινήτων, δοχεία ποτίσματος, κάδοι, μπανιέρες, κοιλότητες δέντρων, υδρορροές, γούρνες ποτίσματος ζώων, πιατάκια γλάστρας και γενικά όπου είναι δυνατόν να κατακρατηθεί έστω και η ελάχιστη ποσότητα νερού.

Κουνούπτι τίγρης και θανατηφόρες ασθένειες

Το Κουνούπι Τίγρης θεωρείται ότι είναι φορέας πολλών σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών για τον άνθρωπο και για τα ζώα, όπως ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος και δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, η νόσος Chikungunya, η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία. Οι ασθένειες αυτές οφείλονται σε ιούς, για τους οποίους είναι υπεύθυνο το κουνούπι Τίγρης, αφού είναι και φορέας. Ήρθε στην Ευρώπη το 1990 και στη χώρα μας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα παρακολούθησης της εξάπλωσής του, αλλά δείχνει να έχει εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.

Η καταπολέμησή του είναι αρκετά δύσκολη, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται δραστικά μέτρα προστασίας από τους φορείς της πολιτείας, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες με τη χρήση αποτελεσματικών απωθητικών (βιοκτόνα) σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι έχει γίνει πολύ ανθεκτικό στις καλοκαιρινές λοσιόν με βάση τα φυτικά έλαια.

Γιατί πρέπει να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και άλλων εντόμων;

- Τα τσιμπήματα των εντόμων μπορούν να προκαλέσουν πόνο, ερυθρότητα και φαγούρα.

- Το ξύσιμο των τσιμπημάτων των εντόμων μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση δερματικών μολύνσεων.

- Στην περίπτωση ατόμων αλλεργικών σε ορισμένα τσιμπήματα εντόμων (π.χ., μέλισσα), μπορεί να προκληθούν σοβαρές ασθένειες (αναφυλακτικό σοκ).

Στα τροπικά κράτη και στις μεσογειακές χώρες τα τσιμπήματα των εντόμων, μεταξύ αυτών τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορεί να είναι φορείς ασθενειών που μεταδίδονται στον άνθρωπο (ιός του Νείλου, δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός, ελονοσία, chikungunya, κλπ).

Οι συμβουλές μας για το τσίμπημα των εντόμων

Προκειμένου να αποφύγετε τα τσιμπήματα των εντόμων στην κούνια ή στο καροτσάκι, προστατεύστε τα μωρά με μια κουνουπιέρα.

Αποφύγετε να αφήνετε αναμμένο φως το βράδυ δίπλα στο κρεβάτι όταν το παράθυρο είναι ανοικτό.

Σε περίπτωση παιχνιδιού έξω, μην ξεχνάτε να βάζετε κουβέρτα στο έδαφος ώστε να αποφύγετε τις εισβολές εντόμων.

Κρατήστε μακριά γλυκά τρόφιμα (μπισκότα, χυμούς φρούτων, ζαχαρωτά…).

Σε περίπτωση πολλαπλών ή/και σοβαρών τσιμπημάτων, με γενικευμένες αντιδράσεις, συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας.

Apaisyl Repulsif Moustiques Haute Protection Αντικουνουπικό Γαλάκτωμα Υψηλής Προστασίας

Εντομοαπωθητική δράση:

έως 8 ώρες:Κουνούπια, Σκνίπες και Τσιμπούρι
έως 3 ώρες: Κουνούπι Τίγρης

Επίσης απομακρύνει σφήκες, μέλισσες, μύγες και αλογόμυγες.

Η απωθητική ουσία που περιλαμβάνεται στο εντομοαπωθητικό spray Apaisyl Répulsif Moustiques, η οποία ονομάζεται IR3535®, είναι αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως απωθητικός παράγοντας και η αποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί σε εργαστήρια και σε πραγματικές συνθήκες. Αντιπροσωπεύει επίσης ένα από τα μέτρα προστασίας ενάντια σε έντομα (κυρίως το κουνούπι-τίγρης), που αποτελούν φορείς σοβαρών ασθενειών όπως ο ιός Ζίκα, ελονοσία, δάγκειο πυρετό, ιός του Νείλου και chikungunya.

Η ειδική σύνθεση του δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ που βοηθάει να μην εισχωρεί εύκολα το κεντρί του εντόμου στο δέρμα.

Κατάλληλο για όλη την οικογένεια, το εντομοαπωθητικό Apaisyl μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μωρά 12 μηνών και σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Δερματολογικά ελεγμένο - Χωρίς άρωμα – Χωρίς τοξικά αλλεργιογόνα Απόλυτα ασφαλές - Δεν λεκιάζει - Κατάλληλο για όλη την οικογένεια.