Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποτοξίνωση πριν τη δίαιτα

Γιατί πρέπει να κάνεις αποτοξίνωση πριν την δίαιτα

Συχνά ακούμε ότι για πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε ευθύνονται οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στο σώμα και το δέρμα μας. Στο πρόσωπό μας είναι εύκολα αναγνωρίσιμη η συσσώρευση των τοξινων καθώς εντοπίζεται από την εμφάνιση μαύρων κύκλων, πρηξίματος αλλά και θαμπής όψης. Αυτά εξωτερικά, εσωτερικά όμως τι γίνεται;

Είναι πράγματι αλήθεια ότι καθημερινά ο οργανισμός μας εκτίθεται σε πολλές τοξίνες, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να έχει ήδη προσλάβει πολλές από αυτές.

Τί είναι οι τοξίνες;

Οι τοξίνες είναι χημικές ουσίες γνωστές για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να βρίσκονται στο φαγητό, στο νερό ακόμη και στον αέρα. Οι τοξίνες επεξεργάζονται από τα όργανα μας, όπως είναι το συκώτι και τα νεφρά, και αποβάλλονται μέσω μεταβολικών διαδικασιών όπως είναι οι κενώσεις, η ούρηση και η αναπνοή.

Ως τοξίνες μπορούν να χαρακτηριστούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που δεν επιφέρουν κάτι ευεργετικό στον οργανισμό μας και μπορούν σε μακρόχρονη έκθεση σε αυτούς να τον βλάψουν.

Κατηγορίες τοξινών

Οι τοξίνες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: τις εξωγενείς και τις ενδογενείς. Οι εξωγενείς είναι αυτές που προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον και οι ενδογενείς είναι εκείνες που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας και είναι αποτέλεσμα διαφόρων διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα μας.

Αιτίες πρόσληψης τοξινών

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σημαντικά την πρόσληψη τοξινών καθώς αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Η κακή διατροφή και το έτοιμο φαγητό που είναι πλούσιο σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το καυσαέριο, το αλκοόλ, αλλά ακόμη και το καθημερινό άγχος αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες πρόσληψης τοξινών.

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό (ΜΚΟ) Environmental Working Group ένα νεογέννητο μωρό, έχει 287 γνωστές τοξίνες στο αίμα του. Αυτό συμβαίνει γιατί η μητέρα εκτίθεται στο διάστημα των 9 μηνών σε πολλές τοξίνες που μεταφέρονται στο έμβρυο.

Πως καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι αποτοξίνωση

Παρόλο που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε άμεσα τις προσλαμβανόμενες τοξίνες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που κρούουν το καμπανάκι στον οργανισμό μας, μερικά από αυτά είναι:

Αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης.

Δυσπεψία.

Διαταραχές στον ύπνο.

Δερματικά προβλήματα (ακμή, ψωρίαση, εκζέματα).

Μυϊκοί πόνοι.

Κακοσμία στόματος και σώματος κ.α.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνεις αποτοξίνωση πριν την δίαιτα

Πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν 10-15 μέρες αποτοξίνωση πριν από την δίαιτα. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεις καλύτερα τον οργανισμό σου να μπει σε μια διαδικασία πιο υγιεινού τρόπου ζωής και τον βοηθάς να αποβάλλει ότι μπορεί να τον "βαραίνει" κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η αποτοξίνωση συμβάλει στη μείωση της κατακράτησης των υγρών συνεπώς μειώνει τα πρηξίματα που συχνά παρουσιάζουμε στην περιοχή της κοιλιάς, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό να αρχίσει να καεί ευκολότερα θερμίδες αλλά και να μεταβολίζει πιο σωστά τις προσλαμβάνουσες τροφές.

Πως κάνω αποτοξίνωση

Η εφαρμογή μίας detox θεραπείας αποτελεί σημαντικό βήμα για τον οργανισμό καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αποβάλλει ό,τι μπορεί να του δημιουργεί προβλήματα, ενώ παράλληλα θα τον αναζωογονήσει. Η αποτοξίνωση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους:

Σωστή διατροφή

Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, θα βοηθήσει πολύ για να γίνει σωστά η αποτοξίνωση, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που διαθέτουν. Ιδανικά αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης που ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, δεν χορταίνει και φυσικά προκαλεί εξάρτηση.

Το νερό- νεράκι

Το νερό ενυδατώνει σε βάθος τον οργανισμό, βοηθά στην μείωση των κατακρατήσεων και διαλύει τα λιπη. Η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα είναι βασική προϋπόθεση για μία ισορροπημένη διατροφή.

Άσκηση

Η σωματική άσκηση, ειδικά εάν γίνεται στην φύση μπορεί να έχει απίστευτα ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχική υγεία

Οι star τροφές της αποτοξίνωσης

Είναι πολλές οι τροφές εκείνες που συμβάλλουν σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, για αυτό και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής που προτείνονται για detox, τις περιέχουν. Μερικές από αυτές είναι:

Πικραλίδα, σημύδα, μίσχοι κερασιού, τσουκνίδα, αγκινάρα, λεμόνι,λιναρόσπορος, σκόρδο και κουρκουμάς.

Αρκούν, λοιπον, μερικές μόνο αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας και θα απαντήσουμε ξανά υγεία και ευεξία ενώ παράλληλα θα χάσουμε πιο και τα περιττά κιλά.