Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατί πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες

Γιατί πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες

Γιατί πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα που χρησιμοποιείς καθημερινά στο σπίτι είναι και η οδοντόβουρτσά σου; Ναι κι όμως! Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου του Manchester μία οδοντοβουρτσα κουβαλά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια βακτήρια μεταξύ των οποίων το E. Coli και ο σταφυλόκοκκος. Ενώ στο ανθρώπινο στόμα υπάρχουν περίπου 100-200 είδη βακτηρίων τα οποία καταλήγουν στην οδοντοβουρτσα.

Πριν όμως αναλύσουμε διεξοδικότερα το κομμάτι των μικροβίων, υπάρχουν πολύ λόγοι που οι οδοντίατροι συνιστούν να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3 μήνες, και αυτοί δεν είναι λίγοι:

Η οδοντόβουρτσα χάνει την αποτελεσματικότητα της

Με την συχνή χρήση οι τρίχες της οδοντόβουρτσας φθείρονται και “ανοίγουν” με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθαρίσουν αποτελεσματικά ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Μια φθαρμένη λοιπόν οδοντόβουρτσα δεν απομακρύνει όσο χρειάζεται τις τροφές και έτσι παραμένουν υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια συμβάλλοντας στο σχηματισμό πλάκας που είναι υπεύθυνη για φλεγμονές στα ούλα, όπως είναι παραδείγματος χάριν, η ουλίτιδα, η οποία και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και που για να καταπολεμηθεί χρειάζεται ειδική αγωγή στον οδοντίατρο.

Προκαλείται ευαισθησία στα ούλα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το βούρτσισμα με φθαρμένη οδοντόβουρτσα μπορεί να ευθύνεται για τον σχηματισμό πλάκας και η πλάκα για την ουλίτιδα και η ουλίτιδα για την περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντιτιδα είναι μία προχωρημένη λοίμωξη των ούλων που οδηγεί στον διαχωρισμό των ούλων από τα δόντια φθείροντας όχι μόνο τα ούλα αλλά και τα οστά που κρατούν τα δόντια στη θέση τους. Τα συμπτώματα της είναι πρησμένα ούλα, ούλα που ματώνουν πολύ εύκολα σχεδόν σε κάθε βούρτσισμα ή ακόμη και στην χρήση νήματος, ούλα με κόκκινο ή μωβ χρώμα κ.α. Η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο, η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος και νήματος αλλά και το σωστό καθημερινό βούρτσισμα, με μία μη φθαρμένη οδοντόβουρτσα, συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση αλλά κυρίως στην πρόληψη του προβλήματος.

Η υγεία των δοντιών μας είναι υπεύθυνη και για την υγεία του οργανισμού μας

Θα έχεις λογικά ακούσει ότι από τα δόντια και πιο συγκεκριμένα τα ούλα μπορούν να προκληθούν ασθένειες. Η ουλίτιδα και κατ’ επέκταση η περιοδοντίτιδα αποτελεί φλεγμονή των ούλων, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την εμφάνιση διαβήτη.

Η οδοντόβουρτσα γίνεται φορέας μικροβίων

Η υγρασία και τα υπολείμματα των τροφών συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη μικροβίων ανάμεσα στις τρίχες της οδοντόβουρτσας καθιστώντας την ακατάλληλη για χρήση μετά από 3 με 4 μήνες. Μεχρι εδώ απόλυτα λογικό και κατανοητό. το απίστευτο όμως έως και αδιανόητο, είναι ότι η οδοντόβουρτσά μας μπορεί να έχει μικρόβια πάνω της που σχετίζονται με τα περιττώματα! Αυτό έχει σχέση με το αν η οδοντόβουρτσά μας βρίσκεται κοντά στην λεκάνη και αν η λεκάνη πετάει πολύ νερό πιτσιλώντας γύρω της. Σε μία τέτοια περίπτωση και με την “βοήθεια” του αέρα τα μικρόβια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν! Πολύ κομψά είναι δύσκολο να ειπωθεί, αλλά ακόμη και οι Mythbusters σε ένα πείραμά τους παρατήρησαν ότι μετά από ένα μήνα που η οδοντόβουρτσα ήταν εκτεθειμένη ήταν γεμάτη με μικροσκοπική περιττωματική ύλη!

Δημιουργία μούχλας

Ας πάμε όμως σε κάτι πιο απλό και λιγότερο, ίσως, αηδιαστικό. Το να κλείνεις την οδοντόβουρτσα με καπάκι είναι σαφώς προτιμότερο από το να την αφήνεις εντελώς εκτεθειμένη, ωστόσο κλείνοντας την μόλις την χρησιμοποιείς και καθως είναι ακόμη υγρή, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον κατάλληλο να αναπτυχθεί μούχλα ανάμεσα στις ίνες της.

Μπορεί να σε “αρρωστήσει”

Πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας μετά από κάποιο κρυολόγημα, ίωση ή γρίπη αλλά και μετά από στοματίτιδες καθώς τα μικρόβια από την εκάστοτε ασθένεια μεταφέρονται από το στόμα στην οδοντόβουρτσα και παραμένουν πάνω σε αυτήν. Οι πιθανότητες να ξανακολλήσεις κάποια ίωση από την οδοντόβουρτσα είναι ελάχιστες ωστόσο τα μικρόβια που παραμένουν πάνω σε αυτή μπορούν εύκολα να αναπτύξουν κάποιον άλλον ιό που ενδεχομένως να προκαλέσει με την σειρά μία άλλη ίωση.

Η οδοντόβουρτσά μας είναι κάτι δικό μας και μόνο

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιραζόμαστε την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούμε οι ίδιοι με άλλους. Είναι πολύ εύκολό μέσω αυτής να “κολλήσουμε” κάτι ή να μεταφέρουμε κάποιο μικρόβιο σε αυτόν που θα την χρησιμοποιήσει. Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει την οδοντόβουρτσά μας την αλλάζουμε με μία καινούρια.

Tips για καλή στοματική υγιεινή και καλοδιατηρημένη οδοντόβουρτσα:

  • Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 με 4 μήνες
  • Το καπάκι βοηθά στην προστασία της οδοντόβουρτσας ώστε να μην γεμίζει με μικρόβια που μεταφέρονται με τον αέρα, ωστόσο πριν την κλείσεις με το καπάκι άφησέ την να στεγνώσει λίγο αυτό θα βοηθήσει να μην αναπτυχθεί μούχλα.
  • Μετά από κάθε βούρτσισμα ξεπλένουμε τις άκρες και την τοποθετούμε σε όρθια στάση αυτό την βοηθά να στεγνώσει ευκολότερα και καλύτερα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου
  • Μπορούμε επίσης να καθαρίσουμε την οδοντόβουρτσά μας με τους εξής τρόπους:

Βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέτουμε στο μπρίκι 2-3 κ.σ λευκό ξύδι. Κατόπιν τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα στο μείγμα και την αφήνουμε να βράσει με την κεφαλή προς τα κάτω.
Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε ένα ποτηράκι με λίγο στοματικό διάλυμα και να τοποθετήσουμε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας για 10 λεπτά.

Τέλος, υπάρχουν πολλές οδοντόβουρτσες που μπορούν να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτωνΣε ένα ποτήρι με νερό και αφού αφαιρέσουμε το καπάκι τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με την κεφαλή μέσα στο ποτήρι και για ένα λεπτό ανάβουμε το φούρνο. Με αυτό τον τρόπο έχουμε αποστειρώσει την οδοντόβουρτσά μας. Προσοχή όμως, δεν μπαίνουν όλες σε φούρνο μικροκυμάτων για αυτό αναζήτησε εκείνες που έχουν τέτοια ένδειξη.