Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατί ο καθαρισμός είναι το πιο σημαντικό βήμα αν έχεις λιπαρό δέρμα;

Γιατί ο καθαρισμός είναι το πιο σημαντικό βήμα αν έχεις λιπαρό δέρμα;

Η ακμή αποτελεί κυρίως ίδιον της εφηβείας, όπου συνήθως βρίσκεται σε έξαρση και ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό εφήβων και των δύο φύλων. Ωστόσο, πολλές φορές παρουσιάζουμε ακμή και στην ενήλικη ζωή μας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του σμηγματογόνου αδένα, όπου η λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας, προκαλώντας την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων και σπυριών είτε με πύον είτε χωρίς.

Η εφηβική ακμή

Πρόκειται για την πιο γνωστή μορφή ακμής και την πιο συνηθισμένη ηλικία που ο άνθρωπος θα εμφανίσει είτε έντονη λιπαρότητα έιτα και ακμή. Σε αυτή την ηλικία, όπως είναι γνωστό, οι ορμόνες βρίσκονται στο ζενίθ τους. Κατά συνέπεια, οι αδένες του δέρματος παράγουν περισσότερο σμήγμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λιπαρότητα. Το σμήγμα απελευθερώνεται από τους πόρους προκειμένου να προστατεύσει το δέρμα και να το διατηρήσει ενυδατωμένο. Το αποτέλεσμα της υπερέκκρισης σμήγματος είναι λιπαρότητα και η ακμή. Στην περίπτωση, μάλιστα, που εισέλθουν μικρόβια στους πόρους, μπορεί να εμφανιστούν στην επιδερμίδα οίδημα, ερυθρότητα και πύον.

Ενήλικη ακμή

Η ακμή που εμφανίζεται μετά τα 25α έτη ζωής, χαρακτηρίζεται ως ακμή των ενηλίκων. Στις γυναίκες μπορεί κάθε μήνα πριν την έμμηνο ρύση, καθώς και τότε έχουμε αύξηση των ορμονών, να εμφανίζονται 1-2 σπυράκια στα σημεία όπου η λιπαρότητα είναι πιο έντονη, δηλαδή, συνήθως στο Τ.

Ορισμένοι όμως άνθρωποι θα εμφανίσουν κανονικά ακμή ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η διατροφή, το stress, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου ακόμη και η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οξείδωση στην επιδερμίδα.

Για τις γυναίκες ένας επιπλέον λόγος που μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση λιπαρότητας και ενίοτε ακμής είναι και το μακιγιάζ που δεν αφήνει την επιδερμίδα να αναπνεύσει.

Για την αντιμετώπιση της ακμής και της λιπαρότητας υπάρχουν πολλές κρέμες αλλά και συμπληρωματικά προϊόντα (μάσκες, peeling, lotion) που μπορούν να βοηθήσουν αναλόγως την ένταση και τον τύπο της ακμής, όμως το βασικό και κοινό σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο καλός και σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας.

Πως καθαρίζω το πρόσωπό μου

Επιλέγουμε το κατάλληλο καθαριστικό προσώπου, που ταιριάζει στην ανάγκη και στον τύπο επιδερμίδας μας. Ο καθαρισμός 2 φορές την ημέρα είναι σημαντικό βήμα, αλλά εάν δεν προλαβαίνουμε να πλύνουμε το πρόσωπό μας το πρωί, τότε το βράδυ δεν πρέπει να το παραλείπουμε. Καθώς το δέρμα έχει “ρουφήξει” από όλη την ημέρα το μακιγιάζ, τους ρύπους αλλά και έχουμε ιδρώσει, ο βραδινός καθαρισμός κρίνεται απαραίτητος.

Με το πλύσιμο διώχνουμε την περίσσεια σμήγματος, ιδρώτα και ό, τι άλλο έχει συγκεντρωθεί στην επιδερμίδα μας και την αφήνουμε να αναπνεύσει. Επίσης εάν κάνουμε κάποια θεραπεία με κρέμες, έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι μόνο σε ένα καθαρό πρόσωπο η κρέμα θα μπορέσει να διεισδύσει σε βάθος και να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας και μετά από κάποια σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση συμβάλλει στην έκκριση περισσότερου σμήγματος και φυσικά ιδρώτα. Ο καθαρισμός του προσώπου θα μειώσει τη θερμοκρασία του δέρματος και θα απομακρύνει τον ιδρώτα και την λιπαρότητα που εκκρίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες.

Σύμμαχός σου στην “μάχη” κατά της λιπαρότητας ο αφρός καθαρισμού Acnofix Foam της Intermed.

Ένας αφρός καθαρισμού με κερατολυτική δράση που βοηθά στον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας, χάρη στην περιεκτικότητα του σε 2% Σαλικυλικό Οξύ. Απομακρύνει αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους, αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και καθαρή, ενώ προλαμβάνει την απόφραξη των πόρων. Η σύνθεσή τους εμπλουτισμένη με προβιταμίνη Β5 και ενυδατικούς παράγοντες εξυγιαίνει την επιδερμίδα διατηρώντας την απαλή και ενυδατωμένη χωρίς ερεθισμούς και εμφάνιση ξηρότητας.

Μη Φαγεσωρογόνο. Δερματολογικά Ελεγμένο και Χωρίς Parabens

SOS! Όσο εύκολο και γρήγορο είναι να απομακρύνουμε το μακιγιάζ με το πλύσιμο, τόσο επιβλαβές μπορεί να γίνει για την επιδερμίδα μας. Τρίβοντας για να φύγει το make up και ό,τι άλλο μπορεί να φοράμε, ταλαιπωρούμε την επιδερμίδα και την ερεθίζουμε. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με απαλές κινήσεις και να έρχεται κατόπιν της διαδικασίας του ντεμακιγιάζ για να ολοκληρώσει το αποτέλεσμα.

Με λίγα λόγια, ιδανικά, χρησιμοποιήσετε νερό micellaire για να κάνετε ντεμακιγιάζ και πλύνετε μετά το πρόσωπο σας με το ανάλογο καθαριστικό.