Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατί είναι το μουρουνέλαιο το ισχυρότερο superfood του 2019;

Γιατί είναι το μουρουνέλαιο το ισχυρότερο superfood του 2019;

Γιατί είναι το μουρουνέλαιο το ισχυρότερο superfood του 2019;

Superfoods ή υπερτροφές στα Ελληνικά. Ένας όρος που ακούμε πολύ συχνά για τις υγιεινές τροφές που έχουν θαυματουργές ιδιότητες στην υγεία και τον οργανισμό μας. Τα superfoods είναι τροφές με συμπυκνωμένες θρεπτικές ουσίες, δηλαδή σε μικρές ποσότητες περιλαμβάνουν πολλά ευεργετικά συστατικά, τα οποία είναι εύκολα απορροφήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι μπορούν και συμβάλλουν στην γενική υγεία και ευεξία μας.

Το μουρουνέλαιο είναι ένα από τα κορυφαία superfood το 2019 και αυτό δεν μας εκπλήσει καθόλου, καθώς υπάρχει εκτενής έρευνα για τα πολλαπλά του οφέλη. Μερικά από αυτά συμπεριλαμβάνουν την καταστολή της κατάθλιψης και της νόσου Alzheimer, τη μείωση της θνησιμότητας από καρδιοπάθειες, και τον έλεγχο της παχυσαρκίας.

Τι είναι όμως το μουρουνέλαιο;

Το μουρουνέλαιο όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι το έλαιο που προέρχεται από το ψάρι μουρούνα ή αλλιώς γνωστό ως γάδος. Η μουρούνα ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των μπακαλιάρων και ενδημεί κυρίως στις βόρειες θάλασσες. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του μουρουνέλαιου είναι η έντονη μυρωδιά και για πολλούς η δυσάρεστη γεύση του.

Περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία ονομάζονται EPA και DHA. Τα τελευταία είναι πολύ σημαντικά στην ανθρώπινη διατροφή, επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του. Ωστόσο, όπως και με πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά ψάρια για να έχουν τα επίπεδα των EPA και DHA που χρειάζονται στο αίμα τους για τη βέλτιστη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού τους. Και εκεί είναι που τα συμπληρώματα μουρουνελαίου μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι πλέον υπάρχει το κλασικό μουρουνέλαιο στην πιο καινοτόμα μορφή του, χωρίς επίγευση ψαριού, χωρίς οσμή και με υπέροχη γεύση ροδάκινο-μάνγκο.

Τα πολλαπλά οφέλη του μουρουνέλαιου.

Δεν θα ήταν ακραίο εάν λέγαμε πως σχεδόν για κάθε πάθηση στην οποία και έχει μελετηθεί το μουρουνέλαιο έχει αποδειχθεί ωφέλιμο. Αυτό οφείλεται στις ξεχωριστές ιδιότητες του κάθε συστατικού του, αλλά και στην ταυτόχρονη συνδυαστική δράση τους. Πιο συγκεκριμένα:

Ενισχύει την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά.

Συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Προστατεύει την καρδιά και συμβάλλει στον έλεγχο τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης.

Ανακουφίζει από συμπτώματα αρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Προστατεύει την όραση και προλαμβάνει την ωχρή κηλίδα.

Ανακουφίζει φλεγμονώδεις καταστάσεις, ενώ με τη συμβουλή του γιατρού μπορεί να αντικαταστήσει ή και να συμπληρώσει μία αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή.

Συνίσταται στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων.

Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης και τη διάθεση.

Είναι η πιο συμπυκνωμένη διατροφική πηγή των βιταμινών Α και D.