Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από το ηλιακό έγκαυμα σύμφωνα με τους δερματολόγους;

Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από το ηλιακό έγκαυμα σύμφωνα με τους δερματολόγους;

Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από το ηλιακό έγκαυμα

Το αντηλιακό σου αλλοιώθηκε και ξέχασες να το ανανεώσεις. Σαν αποτέλεσμα αυτής σου της απροσεξίας, έχεις αποκτήσει ένα καμένο δέρμα, το οποίο κυριολεκτικά καίει. Ταυτόχρονα, έχει χάσει την λαμπερή του διάθεση κι αρχίζει να ξεφλουδίζει. Στην πραγματικότητα, όταν συμβαίνει αυτό είναι ένας τρόπος του σώματος να διώξει όλα τα νεκρά και κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος που εκτέθηκαν σε βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Η έκθεση σε UV ακτινοβολίες, προκαλεί βλάβη στις ελεύθερες ρίζες του δέρματος. Σημαντική φλεγμονή αυτού οδηγεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται “Προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος”.Αυτό συμβαίνει, διότι τα κύτταρα του δέρματος ήταν πολύ αλλοιωμένα για να ζήσουν σωστά. Μάλιστα οποιαδήποτε ερυθρότητα σημαίνει ότι υπήρξε βλάβη στο δέρμα.

Το σώμα μας “ρίχνει” κυριολεκτικά το νεκρό δέρμα, ως μορφή προστασίας. Τι σημαίνει όμως αυτό για το δέρμα που δεν “ρίχτηκε” όπως θα έπρεπε; Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που αν τα κύτταρα συνεχίσουν να ζουν, παρά τη βλάβη που υπέστησαν στο DNA τους, υπάρχει πιθανότητα να μετατραπούν σε καρκινικά κύτταρα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η χρήση του αντηλιακού;

Δεν αποτελεί έτσι έκπληξη, ότι η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη. Μάλιστα, είναι σημαντικό, η τοποθέτηση του να γίνεται 30 λεπτά πριν από τη κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους και ο δείκτης προστασίας να είναι τουλάχιστον 30. Η ανανέωση του, αν εκτίθεσαι συνεχώς σε εξωτερικό χώρο είναι εξίσου σημαντική.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ο καρκίνος του δέρματος είναι αποτρέψιμος σε μεγάλο βαθμό, εάν προσέχουμε σωστά το δέρμα μας. Ακόμη και μόνο ένα ηλιακό έγκαυμα, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή. Αυτός ο κίνδυνος μάλιστα διπλασιάζεται, αν αποκτήσεις ένα φουσκωμένο κάψιμο.

Το καλύτερο στοίχημα για να παραλείψεις την αίσθηση της απολέπισης και να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα είναι απλό και εύκολο. Όπως προσέχεις να φοράς ζώνη και κράνος για να προστατευτείς, έτσι πρέπει να μάθεις να φοράς και αντηλιακό, γιατί αυτό θα προστατέψει και θα προλάβει στο να μη γίνουν ζημιές στο δέρμα σου.

Tip: Συνδυαστικά με το αντηλιακό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γυαλιά ηλίου, καπέλο και να επιλέγεις να είσαι περισσότερο σε σκιά.

Φόρεσε το δέρμα σου και διατήρησε το λαμπερό, σα να πρόκειται για το αγαπημένο σου ρούχο.

Πώς να αντιμετωπίσεις το έγκαυμα

Αν παρά τις προφυλάξεις, δεν καταφέρεις να αποφύγεις το ηλιακό έγκαυμα σου προτείνουμε να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.
  1. Απόφυγε εντελώς την άμεση έκθεση στον ήλιο.
  2. Κάνε δροσερές κομπρέσες είτε με γάζα είτε με μία πετσετούλα χρησιμοποιώντας δροσερό νερό ή δροσερό χαμομήλι για να ρίξεις τη θερμοκρασία της περιοχής.
  3. Μη χρησιμοποιείς παγωμένο νερό ή πάγο
  4. Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα προϊόντα:

Bepanthol Σπρέι Αφρού

Ενισχύει άμεσα τη φυσιολογική διαδικασία ίασης, ανάπλασης και καταπράϋνσης του ερεθισμένου δέρματος. To σπρέι αφρού Bepanthol αντιμετωπίζει και δροσίζει τα ελαφρά & ήπια εγκαύματα λόγω της έκθεσης στον ήλιο, ενώ παράλληλα δροσίζει και ενυδατώνει το ερεθισμένο δέρμα. περιέχει τριγλυκερίδια και φωσφολιπίδια (φυσικά συστατικά του επιδερμικού φραγμού που καταστρέφονται με το έγκαυμα) και πανθενόλη (προβιταμίνη Β5). Σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη δομή του αφρού, τα συστατικά αυτά παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη φυσική αποκατάσταση του πάσχοντος δέρματος.

Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από το ηλιακό έγκαυμα σύμφωνα με τους δερματολόγους;-0

Pharmasept Flogo Calm Cream

Κρέμα για πρόσωπο & σώμα με συστατικά εξειδικευμένης δράσης που προσφέρουν αίσθημα ανακούφισης από ερεθισμούς και επιφανειακά εγκαύματα (ηλιακά, θερμικά, χημικά κλπ). Τα ενεργά συστατικά της χαρίζουν ήπια καταπραϋντική δράση στην πάσχουσα περιοχή, προσφέρουν ενυδατική & ήπια αντισηπτική δράση, ενώ παράλληλα ενισχύουν την ικανότητα ανανέωσης της επιδερμίδας. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά & βιταμίνες, και ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανακούφιση και ενυδάτωση του ταλαιπωρημένου δέρματος.

Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από το ηλιακό έγκαυμα σύμφωνα με τους δερματολόγους;-1

Babe Laboratorios Body 100% Aloe Gel

Δροσιστικό τζελ ιδανικό για ερεθισμένο δέρμα μετά από εγκαύματα, ξύρισμα, αποτρίχωση ή ιατρικές διαδικασίες. Είναι extra αναζωογονητικό & ενυδατικό. Η εμπλουτισμένη του σύνθεση προσφέρει άμεση ανακούφιση και αίσθηση άνεσης. Συνίσταται για χρήση μετά την έκθεση στον ήλιο, το ξύρισμα ή την εφαρμογή laser. Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος ακόμη και για τα λιπαρά.

Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από το ηλιακό έγκαυμα σύμφωνα με τους δερματολόγους;-2

Avene Eau Thermale Spray

Το Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène προσφέρει στο ευαίσθητο δέρμα τις καταπραϋντικές, απαλυντικές & αντι-ερεθιστικές του ιδιότητες. Εφαρμόζεται άμεσα σε ερεθισμένο δέρμα και χαρίζει όλες τους τις ιδιότητες στη στιγμή. Είναι ιδανικό μετά από ηλιακό ερύθημα

Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από το ηλιακό έγκαυμα σύμφωνα με τους δερματολόγους;-3