Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιγήρανση όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις 

Αντιγήρανση: τι πρέπει να γνωρίζεις

Αντιγήρανση όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Οι γυναίκες του σήμερα είναι σύγχρονες, δραστήριες, έτοιμες να "ρουφήξουν" αλλάζοντας τις πεποιθήσεις του χθες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια τους ήθελαν να μεγαλώνουν και να καθηλώνονται, να παύουν να αγαπούν την εικόνα τους και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για νέες εμπειρίες. Το πέρασμα των χρόνων είναι σαφώς αγχωτικό, όμως πλέον οι γυναίκες μπορούν κ είναι το ίδιο όμορφες και θελκτικές όσο ήταν και στα 20 τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το γήρας; πότε επέρχεται; τι συμβαίνει στην επιδερμίδα μας και φαίνεται ότι μεγαλώνουμε;

Τι είναι η γήρανση

Υπάρχουν 2 τύποι γήρανσης του δέρματος:

Ο Ενδογενής και ο Εξωγενής, αλλά πριν αναλύσουμε τι είναι αυτοί οι 2 τύποι γήρανσης και πως προκύπτουν, θα αναφέρουμε ότι το δέρμα και τα κύτταρα μας χρειάζονται περίπου 28 ημέρες για να ανανεωθούν. Και αυτός είναι ο κύκλος ζωής τους και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της νεότητας. Το γιατί θα το αναλύσουμε πιο κάτω.

Ενδογενής Γήρανση

Πρόκειται για την γήρανση του δέρματος που θέλοντας και μη κάποια στιγμή θα επέλθει. Είναι το βιολογικό μας ρολόι η φυσιολογική διαδικασία της επιδερμίδας, το DNA, η κληρονομικότητα. Μετά τα 25-30 αρχίζουν να διακρίνονται οι πρώτες λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια, περιστοματικά και σε άλλα σημεία που χρησιμοποιούμε πολύ και έντονα, όταν για παράδειγμα μιλάμε. Είναι οι λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης που αρχίσουν σιγά σιγά να γίνονται εντονότερες. Με την πάροδο των χρόνων, οι ρυτίδες αυτές γίνονται πιο βαθιές και πλέον εγκατεστημένες, ενώ το δέρμα αρχίζει να χάνει την σφριγηλότητά του. Με την εμμηνόπαυση η γήρανη του δέρματος είναι ακόμη πιο έντονη καθώς η έλλειψη οιστρογόνων και προγεστερόνης καθιστά την επιδερμίδα πιο λεπτή και ξηρή. Το δέρμα χαλαρώνει και χάνει την λάμψη του.

Ουσιαστικά μεγαλώνοντας, η επιδερμίδα ανανεώνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Έτσι ενώ μέχρι περίπου τα 30 κάθε 28 ημέρες τα κύτταρα ανανεώνονταν, μετά η διαδικασία αυτή επιβραδύνεται. μπορεί στα 30 αυτό να μην είναι ιδιαίτερα ορατό καθώς η επιβράδυνση είναι μικρή και δεν επηρεάζει την εικόνα του δέρματος, όμως αργότερα που η επιβράδυνση είναι πιο μεγάλη το αποτέλεσμα της γήρανσης του δέρματος είναι πλέον αντιληπτή.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι η γήρανση δεν είναι σε όλους τους ανθρώπους η ίδια. Κάποιοι μπορεί να εμφανίζουν βαθιες ρυτίδες, κάποιοι να έχουν περισσότερο εμφανή την χαλάρωση. Επίσης η ηλικία εμφάνισης των ρυτίδων διαφέρει. Πολλές γυναίκες συνεχίζουν να έχουν επιδερμίδα που μοιάζει αρκετά νεότερη από την ηλικία τους. Οπότε όλα είναι σχετικά και σε αυτό διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο το DNA και φυσικά η πρόληψη και η φροντίδα.

Εξωγενής Γήρανση

Η εξωγενής γήρανση αφορά όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη γήρανση του δέρματος.Το άγχος και οι διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις αποτελούν ακόμα μία αιτία γήρανσης της επιδερμίδας καθώς ευθύνονται για την δημιουργία των ελεύθερων ριζων που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα καθώς οξειδώνουν την μεμβράνη τους, και επιτίθενται στους ινοβλάστες με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Ακόμη, η απώλεια σωματικού βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη λέπτυνση του δέρματος και την ατροφικότητά του, ενώ χάνεται η μυϊκή του δύναμη κάτι που οδηγεί σε εμφάνιση ρυτίδων.

Τα στάδια της γήρανσης

Οι πρώτες γραμμές

Η γήρανση του δέρματος επέρχεται όταν τα κύτταρα επιβραδύνουν την διαδικασία ανανέωσης τους. Το δέρμα αρχίζει σταδιακά να χάνει την ελαστικότητα του, την φρεσκάδα του και αποκτά τις πρώτες γραμμές. Οι λεπτές γραμμές είναι αποτέλεσμα παράλληλα αφυδάτωσης, ελλιπούς περιποίησης του δέρματος αλλά και εξωτερικών επιθέσεων που καθημερινά δέχεται η επιδερμίδα μας.

Εγκατεστημένες ρυτίδες

Σε δεύτερο στάδιο, οι ρυτίδες γίνονται πιο έντονες και πιο βαθιές. Αυτό οφείλεται στην αραίωση των ινών του κολλαγόνου και στην απώλεια του υαλουρονικού οξέος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το υαλουρονικό οξύ αρχίζει σταδιακά να μειώνεται από την ηλικία των 20-25 ετών, ωστόσο η απώλεια του καθίσταται πιο εμφανής μετά τα 40 με 45 έτη.

Το ώριμο δέρμα

Σε αυτό το στάδιο Η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή και πιο θαμπή, λόγω της μείωσης της σύνθεσης των λιπιδίων. Η χαλάρωση είναι περισσότερο έντονη καθώς τα βασικά συστατικά που συμβάλλουν στην ύπαρξη των υποστηρικτών ιστών του δέρματος, δηλαδή το κολλαγόνο και η ελαστίνη, μειώνονται σημαντικά. Έτσι το πρόσωπο χάνει την σφριγηλότητα του και την πυκνότητα του.

Σε κάθε περίπτωση η γήρανση δεν είναι κάτι που αρέσει σε κανέναν πόσο μάλλον όταν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Ωστόσο κάθε ηλικία έχει την ομορφιά και την χάρη της γιατί χάνοντας κάτι κερδίζεις σε κάτι άλλο. Μπορεί το δέρμα να μην έχει πλέον την φρεσκάδα των 20 ή οι ρυτίδες και η χαλάρωση να είναι πιο έντονες όμως η βιομηχανία των δερμοκαλλυντικών έχει μεριμνήσει να διατηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο νεανική την επιδερμίδα μας. Τα σημάδια του χρόνου υπάρχουν όμως με τα κατάλληλα προϊόντα μπορούμε να τα επιβραδύνουμε αλλά και να μην είναι τόσο έντονα.