Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
6 σημάδια που δείχνουν ελλειψη βιταμινης D

6 σημάδια που δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα μας

6 σημάδια που δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα μας

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που ο ανθρώπινος οργανισμός την συνθέτει μέσω την ηλιακής ακτινοβολίας αλλά την προσλαμβάνει και από ορισμένες τροφές. Θα θεωρούσε κανείς ότι σε ένα μέρος όπως η Ελλάδα η έλλειψη της θα αφορούσε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων καθώς η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι όλο και περισσότεροι έχουν έλλειψη βιταμίνης D.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον σύγχρονο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει πολλές ώρες μέσα σε γραφεία και μακριά από τον ήλιο, αλλά και στην γρήγορη τυποποιημένη διατροφή μας.

Η D είναι πολύ σημαντική για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας και οι επιπτώσεις από την έλλειψή της είναι ποικίλουν.

Ποια είναι όμως κάποια από τα σημάδια που φανερώνουν έλλειψη βιταμίνης D ;

Μόνιμη αδυναμία

Εάν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι, περισσότερο από το φυσιολογικό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε απουσίας της D, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.
Σε περίπτωση που τα επίπεδά της είναι πιο χαμηλά τότε τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές είναι λιγότερα συνεπώς και η κούραση μεγαλύτερη.

Πόνοι στα οστά και μυϊκή αδυναμία

Συχνά κατάγματα ή πόνοι στα οστά μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη της D και αυτό γιατί είναι απαραίτητη για την ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα που είναι σημαντικά για τις αρθρώσεις, τους μυς ακόμη και τα δόντια.

Συχνές λοιμώξεις

Η D επηρεάζει περισσότερα από 2.000 γονίδια και αυτό άμεσα την καθιστά βασική προϋπόθεση και για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κάποιος με χαμηλά επίπεδα D είναι πιθανό να υποφέρει από συχνές λοιμώξεις καθώς η άμυνα του οργανισμού του είναι πιο ευάλωτη στις επιθέσεις

Κατάθλιψη τον χειμώνα

Έχουμε ακούσει, ουκ ολίγες φορές, πως σε χώρες χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, η κατάθλιψη κάνει πιο αισθητή την εμφάνισή της. Αυτό συμβαίνει γιατί η D που χαρακτηρίζεται ως «η βιταμίνη του ήλιου» επηρεάζει με κάποιον τρόπο τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου να «φτιάχνουν» την σεροτονίνη, η οποία είναι και η ορμόνη της χαράς!

Ψωρίαση

Η ψωρίαση δεν προκαλείται από την έλλειψη της βιταμίνης D αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δοθεί βοηθητικά και συνδυαστικά στην θεραπεία της.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Σε κάθε βέβαια τέτοια πιθανή περίπτωση είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις. Σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D θα σας δοθεί το κατάλληλο σε περιεκτικότητα συμπλήρωμα που θα βοηθήσει σημαντικά τον οργανισμό σας.