Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τυμπανισμός αιτίες και λύση

10 αιτίες που προκαλούν τυμπανισμό & πώς να το αποτρέψεις

Ετικέτες

Τυμπανισμός

Κοιλιά τούμπανο ή… σώμα τούμπανο;

Σηκώνεσαι πρωί και αρχίζεις να ετοιμάζεσαι μες στην καλή χαρά. Φοράς το αγαπημένο σου τζιν, δε σου μπαίνει. Μία απορία την έχεις, γιατί να συμβαίνει αυτό. Τρέχεις σφαίρα στη ζυγαριά, ανεβαίνεις και βλέπεις μία σταθερότητα. Συνεχίζεις να δοκιμάζεις… τη μισή ντουλάπα και καταλήγεις να φοράς κάτι ριχτό και αέρινο. Σημείωσε το αέρινο, γιατί σε πιο επιστημονική μετάφραση, αέρια και τυμπανισμός είναι οι αιτίες που έχει γίνει η κοιλιά σου τούμπανο!

Μην αφήνεις τον τυμπανισμό να σου… πάρει τον αέρα

Το φαινόμενο του τυμπανισμού εκδηλώνεται σε άνδρες και, σε μεγαλύτερο ποσοστό, σε γυναίκες και τις επηρεάζει περισσότερο τόσο σωματικά, όσο και αισθητικά. Όταν μιλάμε για τυμπανισμό, αναφερόμαστε στον εγκλωβισμό αερίων στο στομάχι ή στο έντερο που προκαλούν την αίσθηση διόγκωσης στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, ενώ ο μετεωρισμός αποτελεί την προσπάθεια του οργανισμού να τα αποβάλλει. Ο συνδυασμός αυτών των δύο προκαλεί έντονη δυσφορία και εκνευρισμό, ενώ συχνά δημιουργεί και έντονους πόνους. Μην αφήσεις, όμως, να σου πάρει τον αέρα και να σου επιβληθεί. Υπάρχουν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του.

10 αιτίες που προκαλούν τυμπανισμό

Είναι αιτίες που φαντάζεσαι και που δε φαντάζεσαι. Αν, όμως, τις γνωρίζεις θα μάθεις και να τις αποφεύγεις. Ας δούμε τι σε φουσκώνει…

1. Με έπρηξες

Σίγουρα, η φράση αυτή δε βγήκε τυχαία. Και δεν υπάρχει, ίσως, άνθρωπος που να μην την έχει σκεφτεί ή να μην την έχει πει. Ο εκνευρισμός, το άγχος και οι έντονες πιέσεις που δεχόμαστε στην καθημερινότητά μας δημιουργούν ενοχλήσεις στο έντερο που επηρεάζουν την κινητικότητά του, προκαλώντας φούσκωμα.2.

2. Είναι… αχώνευτη

Η διατροφή μας! Και αναφερόμαστε στη διατροφική δυσανεξία, δηλαδή την κατανάλωση τροφής στην οποία ο οργανισμός μας αντιδρά ‘’εχθρικά’’ παρουσιάζοντας μη ανεκτικότητα, δυσκολία απορρόφησης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της από τον οργανισμό.

3. Μασάς τσίχλες

Προσφέρουν δροσερή και ευχάριστη αναπνοή. Όταν, όμως, δεν μπορείς να τις αποχωριστείς στιγμή, να ξέρεις ότι καθώς μασάς κατεβαίνει και αέρας στο στομάχι. προκαλώντας φούσκωμα.

4. Υποκατάστατα γλύκας

Στην προσπάθειά σου να αποφύγεις τη ζάχαρη πέφτεις στη γλυκαντικά υποκατάστατα όπως για παράδειγμα φρουκτόζη, ασπαρτάμη, τα οποία ενισχύουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, που αυτό εκδηλώνεται ως σύμπτωμα τυμπανισμού.

5. Πίνεις… αέρα

Είναι τα λεγόμενα αεριούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά, το αεριούχο νερό, αφρώδεις οίνοι και όλα εκείνα που έχουν φυσαλίδες και σε ξετρελαίνουν, αλλά από την άλλη σε ταλαιπωρούν δημιουργώντας φουσκώματα. Με μέτρο θα τα απολαύσεις καλύτερα!

6.Σου αρέσουν τα έτοιμα

Και σε ποιον δεν αρέσουν, αλλά και αυτά με μέτρο, πολύ μέτρο, όμως! Γιατί τα προπαρασκευασμένα γεύματα περιέχουν συχνά από πολύ έως αρκετό αλάτι και μικρό ποσοστό σε φυτικές ίνες.

7. Αλάτι, ορατό και αόρατο

Κρύβεται σχεδόν παντού, σε ψωμιά, γλυκά, σούπες, dressings, γαλακτοκομικά τυριά, αυτή είναι αόρατη πλευρά, η πιο ορατή είναι τα παστά, τα αλλαντικά και το αλάτι που προσθέτεις στο φαγητό σου.

8. Όσπρια τα φουσκωτικά

Αυτή η κατηγορία μπορεί να μην ενδιαφέρει μία μερίδα ανθρώπων, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που τα αγαπούν πολύ, και πολύ καλά κάνουν, γιατί είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

9. Φρούτα και λαχανικά

Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Το λάχανο, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, το καλαμπόκι το κουνουπίδι, οι αγκινάρες τα σπαράγγια και το λαχανάκι Βρυξελών συγκαταλέγονται σε αυτά. Και εδώ, με μέτρο! Επίσης, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και καρπούζι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Φυσικά και δεν τα αφαιρείς από τη διατροφή σου, απλά δεν τα τρως μετά το φαγητό.

10. Γαλακτοκομικά τα αγαπημένα

Και αν δεν πίνεις γάλα ή δεν τρως γιαούρτι, ή τυρί, το τελευταίο αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, τώρα που είναι και καλοκαιράκι θα ενδώσεις στα παγωτά. Αν, λοιπόν, έχεις δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχουν, είναι πολύ πιθανό να σε φουσκώσουν ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αέρια

Φουσκώσαμε… Πώς ξεφουσκώνουμε;

Πάμε τώρα στα καλά νέα. Τι μπορείς να κάνεις για να ξεφουσκώσεις, και να έχεις κοιλιά επίπεδη. Ναι, υπάρχουν τροφές, συμβουλές και συμπληρώματα διατροφής που σε βοηθούν να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά, να νιώθεις ανάλαφρη και ανάλαφρος! Και πώς από κοιλιά τούμπανο, να κάνεις σώμα τούμπανο!

Αποφεύγεις τροφές που φουσκώνουν

Θυμίζει ανέκδοτο, αλλά ναι, αποφεύγεις τις παραπάνω τροφές ή τροφές που εσύ έχεις παρατηρήσει ότι σου προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Μην ξεχνάς ότι ναι μεν υπάρχουν βασικοί κανόνες, αλλά κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του. Και τις αποφεύγεις ειδικά τις μέρες που θέλεις να έχεις επίπεδη κοιλιά.

Τρως ανά 3ωρο ή 4ωρο

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες, χωρίς καμία εξαίρεση, είναι ότι δεν αφήνουμε ποτέ το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες. Παραλείποντας γεύματα μας φέρνει απίστευτη πείνα που εκτονώνεται με μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και φυσικά, απότομο φούσκωμα. Τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα είναι απολύτως απαραίτητα.

Τρως αργά και απολαυστικά

Έτσι, επιτυγχάνεις 3 στόχους, απολαμβάνεις το φαγητό σου, χορταίνεις περισσότερο, και δεν καταπίνεις αέρα. Επιπλέον, έχεις καλύτερη πέψη και αποφεύγεις τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Πες ναι στα εξωτικά φρούτα

Ναι στην μπανάνα, το αβοκάντο και τον ανανά! Το αβοκάντο, όπως και η μπανάνα βοηθούν στην αντιμετώπιση του τυμπανισμού και του μετεωρισμού γιατί περιέχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην αποβολή του παραπανίσιου νατρίου από τον οργανισμό μας. Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρομελίνη που είναι ευεργετικό για τη μείωση του τυμπανισμού και της δυσπεψίας.

Μάραθος ο αρωματικός και Πιπερόριζα η ευεργετική

Εκτός από υπέροχο άρωμα έχει και ευεργετικές ιδιότητες. Οι σπόροι μάραθου περιέχουν αιθέρια έλαια που βοηθούν στην πρόληψη του τυμπανισμού γιατί δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον ώστε να γίνεται σωστή απορρόφηση και πέψη των θρεπτικών συστατικών. Είναι εξαιρετικός σε σαλάτες και σε ντιπ με γιαούρτι. Η πιπερόριζα ή τζίντζερ καταπραΰνει τον πόνο στο στομάχι, σε βοηθάει να ξεφουσκώσεις από τα αέρια που παράγονται από την πέψη άλλων τροφών.

Προβιοτικά & πρεβιοτικά, συνδυασμός που… ξεφουσκώνει!

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και αποτελούν ‘’καλούς μικροοργανισμούς’ που ωφελούν τον οργανισμό μας, και ειδικότερα, το πεπτικό σύστημα. Τα βρίσκουμε σε κάποια τρόφιμα όπως το κεφίρ, τα μαλακά τυριά, το ξινολάχανο, το ψωμί με προζύμι, οι ελιές, τα ξινά τουρσιά και τις πίκλες. Τα πρεβιοτικά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών και ενισχύουν τη συγκέντρωσή του στο έντερο. Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες, η ινουλίνη και αποτελούν φυτικές ίνες.

Μηλόξυδο το πλουσιοπάροχο

Πλουσιοπάροχη η προσφορά του αφού περιέχει πάνω από 30 θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες Α και Β λιπαρά οξέα και μέταλλα. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε συνένζυμα βελτιώνει την πεπτική διεργασία και αποδεικνύεται ωφέλιμο για την καταπολέμηση του τυμπανισμού και της καούρας. Αν συνδυαστεί με προβιοτικά ή πρεβιοτικά αυξάνεται η δράση του προσφέροντας πιο άμεσα και ορατά αποτελέσματα

Flat Belly

Ανάλαφρη, επίπεδη κοιλιά!

Μην αφήσεις το φούσκωμα να σου χαλάσει, ειδικά τώρα τα καλοκαίρι, τη διάθεσή σου και τη γραμμή σου. Το Flat Belly αποτελεί την πρόταση της Power Health για την αντιμετώπιση του τυμπανισμού.

Αποτελεί ένα συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά, φυτικές ίνες και μηλόξυδο. Το Flat Belly περιέχει προβιοτικά στη μορφή των γαλακτικών βακτηρίων Lactobacillus Lactospore, και πρεβιοτικά, όπως η Ινουλίνη, τα οποία αποτελούν την «τροφή» των προβιοτικών.

Σε συνδυασμό με το μηλόξυδο το Flat Belly συμβάλλει στην ανακούφιση από τον τυμπανισμό, εξισορροπεί την εντερική χλωρίδα και σε απαλλάσσει από το καθημερινό φούσκωμα. Έχει υπέροχη γεύση λεμόνι, σε βοηθάει να αποκτήσεις ανάλαφρη, επίπεδη κοιλιά και να φορέσεις τα αγαπημένα σου ρούχα!